Magyarországon közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. Az adventi időszakhoz köthető „üreges csokoládé” Mikulás-figura népszerűsége évről évre töretlen a vásárlók körében, ebből a termékből évente közel nyolcmillió darabot értékesítenek a hazai piacon – mutat rá közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

mikiteszt_MD_000320231123_Szekszárd_Illusztráció_Szekszárd 7. SZ. DÁLIA COOP ABC ÁRUHÁZBAN készült csoki mikulás illusztáció_Foto:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság_MD_TN20231123_Szekszárd_Illusztráció_Szekszárd 7. SZ. DÁLIA COOP ABC ÁRUHÁZBAN készült csoki mikulás illusztáció_Foto:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság_MD_TN
Fotó: Denes Martonfai

Az adventi időszakban a szaloncukor, az üreges figurák és az adventi naptár a legkedveltebb édességek. A csokimikulás az üreges formacsokoládék kategóriájába tartozik, ahogy például a húsvétkor népszerű csokinyulak is. Tapasztalatok szerint mind a multinacionális, mind a magyar tulajdonú gyártók megtalálják számításukat a szezonális édességek piacán, még a kisebb előállítók is jelentős tételeket tudnak értékesíteni ilyenkor.

Az megakasztotta a kedvező folyamatot

Megfigyelhető a vásárlói szokások változása. Legalább évtizedes folyamat van mögöttünk, amikor is a fogyasztók inkább a minőségibb, drágább termékekre váltottak, ugyanakkor ez a folyamat az elmúlt egy-két év erőteljes inflációja miatt megtorpant. Jelentős kihívást ad a jelenlegi időszak az édességkészítők és -gyártók számára, egyetlen év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára több mint 
a másfélszeresére nőtt.

A tejcsokis mikulás a nyerő

A csokimikulások iránti kereslet a hagyományos étcsokoládé/tejcsokoládé megosztást követi, azaz inkább a tejcsokoládé a keresettebb, de az ét aránya növekszik. A funkcionális, cukormentes, vegán és egyéb alternatív élelmiszerek iránti kereslet élénkülése is megmutatkozik. Továbbá – kis mennyiségben – készülnek például üregükben cukorkával töltött, vagy kétrétegű, kétízű vagy akár paleo mikulások. 
A mikulásoknál azonban nincs olyan gazdag ízkínálat, mint a szaloncukroknál, de ez a termékek jellegéből és elkészítési módjából is adódik.

Imádják a magyarok a szaloncukrot, évente közel 3500 tonna fogy belőle

Minden évben felbukkannak olyan különleges ízesítésű szaloncukrok, mint az aranygaluskás, a robbanócukros vagy a vörösboros-aszalt szilvás-marcipános.