Évről évre nő szaloncukor, a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális termékének forgalma, és bár egyre többféle ízesítésben kapható, továbbra is a legkedveltebb íz a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

20221130 Gyula

A Gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros szaloncukra lett az Év Szaloncukra. Ugyanezen, a civil kezdeményezésre életre hívott megmérettetésen a mogyorós kategóriában a cukrászda gianduja szaloncukra az első helyen végzett.

Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap

Képen: Bágy Ferenc, a gyulai Kézműves Cukrászda munkatársa
 

A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai alapján azt írták, 

Magyarországon évente csaknem 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók, egy-egy háztartás átlagosan egy kilogrammot.

Hozzátették, hogy a prémiumtermékek az elmúlt tíz évben különösen kedveltekké váltak, ugyanakkor a drágább édességek iránt idén kissé csökkenni látszik a kereslet. Megemlítették, hogy egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt, és ez begyűrűzik a szaloncukrok árába is. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív változatok – tették hozzá.

A szaloncukor gyártásához szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, annak ellenére, hogy több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok (marcipán, cukor).

Ilyen karácsonyi ételek kerülnek asztalra a világban – ínycsiklandó galéria

Elképesztő változatosságot mutat, mi kerül a karácsonyi asztalokra az egész világon szétszóródott keresztény hagyományú közösségekben. Vannak átfedések is, az egymással háborúban álló oroszok és ukránok például szinte ugyanazokkal az ételekkel ünnepelnek.

A NAK megjegyzi, hogy 

a hazai alapanyag-beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik, mert a belföldi gyártók mennyiség és ár alapján nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit.

A szaloncukrok ízesítése változatos, a civil kezdeményezésű Az év szaloncukra versenyre a gyártók minden évben száznál több ízt neveznek be, egyebek közt olyan különlegeseket is, mint az aranygaluskás, robbanócukros, vörösboros-aszalt szilvás-marcipános. A termékek között már évekkel ezelőtt megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is.

Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett Magyarországra, korábbi formájától annyira eltér, hogy hungarikumnak tekinthető a NAK szerint. A papírba csomagolt, eredetileg fondantból, azaz cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé az egész területén a 19. század végére.