Az európai fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy a pár napon belül életbe lépő, de csak a jövő év végétől alkalmazandó uniós előírások miatt többet kell majd fizessenek a fenntartható kakaóért és a csokoládéért – közölte Ghána kakaóbab-termelésért felelős vezető tisztségviselője. Az Elefántcsontpart mögött a világ második legnagyobb kakaóexportőrének számító ország illetékese kiemelte: ahhoz, hogy az új fenntarthatósági szabályozásoknak megfeleljenek, visszakövethetővé kell tegyenek minden egyes kakaószállítmányt, hogy bizonyítani tudják, a termelés körülményei megfelelnek az EU elvárásainak.

Fotó: AFP

Az új EU-s szabályozásban előírják, hogy a kakaóexportőrök a termelési folyamat során nem vehetnek igénybe olyan földeket, amelyeket erdőirtással alakítottak termőterületté, illetve a gyermekmunka tiltásában is minden eddiginél szigorúbb elvárásokat fogalmaznak meg.

Fenntarthatóan és felelősen szeretnénk termelni a kakaót, de ennek a minőségnek ára van, amit a fogyasztóknak kell megfizetniük

– fejtette ki Joseph Boahen Aidoo, Ghána kakaótermelésért felelős vezető tisztségviselője.

A kakaó határidős jegyzésének alakulása 10 éves 2023. június 26.
Másfél éve emelkedik a kakaó világpiaci ára, a következő időszak sem ígér változást a kurzus alakulásában.

A kakaó ára az uniós szabályozások nélkül is felfelé tart 2022 eleje óta, ennek hátterében a magas inflációs környezet nyomán kialakult általános élelmiszeripari áremelkedés állhat. Az El Nino 2023 végére várt érkezése azonban az EU-s előírásokkal együtt 

nyolcéves csúcsára is felpumpálhatja az árfolyamot, 

amelytől a jelenlegi szintjéhez mérten már csak 200 dollár választja el.

Nagyot emelkedhet a kakaó és a kávé ára az El Nino miatt

Jókora dráguláson mehet keresztül a következő hónapok során a kakaó, a pálmaolaj és a kávé az El Nino nevű éghajlati jelenség miatt. Az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó jelenség drasztikusan befolyásolja a szeleket, a csapadékot és a hőmérsékletet egyaránt, hatalmas nehézségeket okozva ezzel a legnagyobb kakaó- és kávétermelő országok számára.

Az új EU-s szabályok azonban nemcsak a kakaóra vonatkoznak, hanem az El Nino által szintén érintett kávé, pálmaolaj és szójabab termelésére is, így az élelmiszeripar számára általánosságában nehezítik meg az alapanyag-beszerzési lehetőségeket.

A ghánai vezetés szerint a náluk zajló termelés az uniós előírásokat megelőzően is fenntarthatóan zajlott, mivel a környezet védelme saját érdekükben is áll, nem csak a fogyasztókéban, a gyermekmunkával kapcsolatos vádakat pedig minden kétséget kizáróan képesek cáfolni.