Jelentősen csökkent a hazai építőanyag-gyártókat összefogó Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) tagvállalatainak forgalma 2023 első tíz hónapjában. Mindez ahhoz vezetett, hogy a legnagyobb visszaesést elszenvedő hazai égetett kerámia tégla és cserépgyártók szeptember végén és októberben átmenetileg országosan felfüggesztették a termékek gyártását. Visszafogták a kapacitásaikat az EPS-hőszigetelőanyag-gyártók is, például kétműszakos helyett egyműszakos termelésre váltottak, a dolgozókat állásidőre küldték, de volt, akit el is bocsátottak. Máshol karbantartásokat hoztak előre, vagy hosszabb év végi leállásról döntöttek.

Nem volt túl kelendő a tégla és a cserép sem.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Fájó döntéseket kellett hozni

A következő tényezők okozták a hazai építőipari vállalatok fő idei nehézségeit: 

  • A rendelésállomány tartós visszaesése mögötti lecsökkent beruházási aktivitás – és részbeni bizonytalanság – okai
  • A finanszírozásszűke az elmúlt évekhez képest költségesebb finanszírozási és szűkösebb támogatási-ösztönzési eszközökön keresztül
  • A lakossági vásárlóerő csökkenése
  • A vállalatoknál egyes beruházások halasztása
  • Egyes állami és önkormányzati beruházások felfüggesztése (vagy törlése)
  • A beruházást tervezők további termék árcsökkenésre számító kivárása.

A költségeket alig, vagy nem lehetett továbbhárítani

A 17-18 százalékos éves inflációs környezetben a MÉASZ-tagok késztermékárai néhány területen stagnáltak vagy nagyot csökkentek. Eközben a gyártási költségeket a költséginflációs tényezők (szükséges béremelések, fuvarköltség-növekedés, EPR-díj, útdíj növekedése) a legtöbb esetben növelték, de ezek továbbhárítását fékezte a kereslet csökkenése. Mivel a gyártási költségek várhatóan nem esnek, további költségcsökkentéseknek már nem maradt érdemi terük.

Ezért a széles körben tapasztalt beruházói kivárással szemben nem érdemes további árcsökkenésekre várva az egyes beruházásokat elhalasztani, főleg mert egyelőre kedvezően alakulnak a kivitelezői kapacitások is.

Ezért összességében kedvező lehetőség kínálkozik lakhatási, telephelyfejlesztési vagy energiamegtakarítási célú munkákra a szervezet álláspontja szerint.

Az egyes hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnali szállításra vagy rövid átfutással érhetők el. (A kapacitás csökkentése egyes területeken nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a hazai kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is tetemesek a készletek.)

Intő jel, hogy az új lakások építési engedélyei és az egyszerűsített bejelentések számának 43 százalékos zsugorodásával párhuzamosan legjobban a szerkezetépítési anyagok gyártása csökken. Ha e téren nem lesz változás, a hatás végiggyűrűzhet a teljes építőpari értékláncon. 

Ezért a MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy a valamint az előkészítés alatt lévő lakóépület-korszerűsítési program remélt elindulása együtt erősíti az építési-beruházási kedvet.

A MÉASZ a kormány számára szempontokat és javaslatokat adott a Plusz finomhangolásához, valamint az előkészítés alatt álló energetikai korszerűsítési programhoz. A tartós fordulathoz fontos továbbá a széles körben igénybe vehető, a jelenlegi forrásoknál alacsonyabb, 5 százalék körüli beruházásihitel-kamatok elérhetővé tétele, valamint egy hosszú távú, országos bérlakásfejlesztési program elindítása is.

Rosszul fogyott az égetett kerámia tégla és a cserép

Az újlakás-építési, valamint az üzleti megrendelések terén 2022 közepén megkezdődött lassulás 2023-ban folytatódott: a 21 százalékkal csökkenő újlakás-építési volumen, a 43 százalékkal alacsonyabb építésiengedély- és bejelentési szám mellett az állami és önkormányzati beruházások kétlépcsős elhalasztása, illetve részbeni törlése vezetett a szerkezetépítési anyagok keresletcsökkenéséhez. Ennek következtében az égetett kerámia tégla termékek és cseréptermékek gyártói 40-50 százalékos, néha ennél is nagyobb visszaesést tapasztaltak 2023 harmadik negyedévében és októberében az előző év azonos időszakához képest.

A szerkezetépítéshez használt betontermékek, így a például az áthidaló elemek forgalma 30-35 százalékkal esett vissza, és majdnem ennyire csökkent a beton térkő termékeké is. Mindez több lépcsőben 12-20 százalékos árcsökkentést kényszerített ki a gyártóktól, amelyek kiadásait a következők is emelték:

  • Erre a szegmensre is vonatkozik az idén bevezetett kiegészítő bányajáradék.
  • 2023 közepétől visszamenőleg lépett hatályba a szén-dioxid-kvóta adója, ez a már jelentős zöldberuházásokat végrehajtó tégla- és cserépgyárakat érinti hátrányosabban.
  • A göngyölegekre és segédanyagokra vonatkozó környezetvédelmi EPR-díj jellemzően többszöröse a korábbi környezetvédelmi termékdíjaknak.

Megcsappant a „fehér falazási” kedv

A fehér falazati és szerkezeti termékeket gyártó és forgalmazó Xella közlése szerint a tavalyi, több mint 10 százalékos bővülés után az idei első 10 hónapban 35 százalékot meghaladó visszaesés volt az előző év azonos időszakához képest. Ezt az új építési beruházások elmaradása, illetve a felújítási piac általános csökkenése magyarázza.

A termékkörben a szerződésállomány több mint 3 százalékkal csökkent, és jövőre további két számjegyű zsugorodás várható. Az áremelés az éves átlagos alatt maradt. Az árak ebben a termékkörben sem eshetnek tovább. A pórusbeton falazati termékek és a mészhomok tégla gyártása folyamatos, a készletek megfelelőek, a kiszolgálás zökkenőmentes.

Építőkémia-termékből főleg a lakhatási beruházások elmaradása miatt fogyott kevesebb

Az idei első 10 hónapban egyes állami és önkormányzati beruházások felfüggesztése (és törlése), valamint az kifutása után visszaesett a lakossági felújítási hajlandóság. A szegmensben stagnálás, máshol 5–35 százalékos visszaesés mérhető. Ez főleg a lakhatási beruházásoknál széles körben használt anyagokkal függ össze. Az ipari beruházásoknál használt rendszerek iránti kereslet stagnált, néha kissé bővült az ipari parkoknak és a jelentősebb ipari beruházásoknak a speciális termékek iránti keresletének köszönhetően.

Megcsappant a hőszigetelési kedv

Az Otthonfelújítási támogatás múlt év végi zárulása és a vállalati szektort is érintő forrásszűke a hőszigetelőanyag-piac szűküléséhez, néha az energetikai beruházások elhalasztásához vezetett. Az EPS-hőszigetelőanyagok eladásának volumene 20-30 százalékkal, áraik 15-28 százalékkal estek. Ilyen alacsony árak utoljára 2,5 éve voltak. Ám tovább nem érdemes halasztani a vásárlásokat, mert az EPS-alapanyagok ára augusztus óta emelkedik. A termékcsoport gyártási költségeit leginkább az idén is a béremelés duzzasztotta, de a logisztikai kiadások is jobban nőttek az inflációnál. 

A szálas hőszigetelő anyagok terén is két számjegyű volt a visszaesés, a fizikai volumenek a 3 évvel ezelőtti szintre csökkentek. E termékek fő vevője az ipar. A keresletcsökkenést a jelentősebb alapterületű iparicsarnok-építések (Mercedes, BMW) során jelentkező igények tompították, azonban 3000 négyzetméteresnél kisebb ipari könnyűszerkezetes csarnokok építési volumene az idén 50 százalékkal esett. Kevésbé, de szűkültek a lakáscélú igények is. Áremelés nem volt.

A hőszigetelő anyagok gyártása egyelőre nem állt le, mivel a nagy autó- és akkumulátorgyárak igényei az intézményi és lakossági kiesést részben kompenzálták. 2024 első felében a CATL és a második debreceni akkumulátorgyár (EVE Power) építése segíthet a piaci csökkenés megállításában.

A homlokzati nyílászárók iránti idei kereslet mintegy 30 százalékkal zsugorodott. Ebben fontos a szerepe a kivezetett felújítási ösztönzőknek és a csökkenő újlakás-építésnek, a lakossági kivárás-tartalékolás mellett. A kiajánlott árak megtartását segíti, hogy az alapanyagok ára stagnál, az acélé még esik is.

Az épületgépészeti termékek és szolgáltatások piacán az idei rendelésállomány 25-30 százalékkal szűkült, de a kevesebb lábon álló épületgépészeti vállalkozásoké folyóáron akár 40-50 százalékkal is. Ekkora esésre hét éve nem volt példa. A tavalyi tetemes, a nyers- és alapanyagok, valamint az energiaköltségek miatti termékár-emelkedés és a fokozott kereslet nyomán az idén számos vállalkozás alakított ki jókora raktárkészletet. Közben egyes importtermékárak csökkentek. 2023 közepén számos vállalkozás indított akciókat, főleg a hőszivattyúk, a szerelvények és a csővezetékek terén.