A Volánbusz Zrt. a hivatalos célkitűzés szerint a közeljövőben több száz új autóbusz beszerzését indítaná meg, legalábbis ez derül ki a társaság legfrissebb közbeszerzési tervezetéből, írja a Magyarbusz Info. A terv alapján a busztársaság jövőre közel félezer új autóbusz érkezésével kalkulál alacsony belépésű elővárosi szóló, elővárosi háromtengelyes, valamint normál padlós szóló kategóriákban.

20230620 GyőrMegérkezett Győr helyi közlekedésébe a 13 darab BYD K9UD típusú busz, Fotó: Rákóczy Ádám RÁ Kisalföld 20230620 Győr

Megérkezett Győr helyi közlekedésébe a 13 darab BYD K9UD típusú busz, 
Fotó: Rákóczy Ádám RÁ 
Kisalföld
Fotó: Rákóczy Ádám / Kisalföld

A portál emlékeztet rá, hogy a közlekedési cég még 2018-ban indított progresszív járműpark-fiatalítási programot, s a mai napig a hatezer darabosra csökkent autóbusz-állományának több mint 40 százalékát cserélte le, viszont még mindig jelentős számban találhatók a tízéves átlagéletkorú gépparkban korszerűtlen, környezetszennyező, a tervezet élettartamukon túl szolgálatot teljesítő autóbuszok. 

A flottában több mint háromezer darab tíz évnél idősebb jármű közlekedik, és még mindig több száz olyan darab is van, amely húsz évnél is régebbi. Az ötéves vagy annál fiatalabb autóbuszok száma megegyezik a járműcsereprogramban érkezett autóbuszok számával, ez kereken 2500 kocsit jelent.

A flottacsere jövőre közel ötszáz darab vadonatúj dízelüzemű jármű érkezésével folytatódhat, a beszerzésükre az elkövetkezendő hetekben indíthat közbeszerzési eljárásokat a társaság.

A Volánbusz aktuális közbeszerzési tervezete szerint 2024-ben

  • a busztársaság 30 darab helyi kialakítású midi, 
  • 86 darab elővárosi háromtengelyes, 
  • 59 darab normál padlós szóló, 
  • 131 darab alacsony belépésű szóló, valamint 
  • 160 darab alacsony belépésű szóló autóbusz leszállításáról kötne megállapodásokat.

A lap szerint az utóbbi, 160 darabos tétel vélhetően az Iveco és a Daimler Buses hazai képviseleteinek odaítélt tenderre vonatkozik, melynek teljesítési jogát a későbbiekben a két tendergyőztes között versenyeztetik majd meg. Emellett a cég tisztán elektromos hajtású flottáját is bővítené, s a már húsz darab villanybusz beszerzésére megindított eljáráson túl becsléseink szerint akár több mint száz e-buszra írna ki pályázatokat. Ezeket az elektromos buszokat, amelyeket 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokban és helyközi forgalomban helyeznének üzembe, a cég az RRF program keretében szerezné be, azaz a lehívásuk vélhetően csak akkor valósulna meg, ha az Európai Bizottság jóváhagyja a Magyarországnak járó uniós helyreállítási források kiutalását.