Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást. A Kárpát-medencében sokfelé 10–30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles idő, több hullámban hullott további 15–60 milliméter , néhány osztrák vízgyűjtőn 60–80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek.

00104437
 

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna jelenleg a Pozsony és Nagybajcs közötti szakaszon tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzése szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, a tetőzés nem éri el III. árvédelmi fokozatot. Ezen a szakaszon 24 órában védekeznek a vízügyes szakemberek, a helyi szakembereket szolnoki kollégáik segítik ezektől az óráktól. 

Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 centiméter) meghaladó tetőzésekre számítunk a ma reggeli prognózisok alapján. Komáromnál az 570–590 centiméter, Esztergomnál pedig az 550–570 centiméter tartományban várható a tetőzés holnap estétől, illetve kedden napközben.

Budapesten a tetőzés 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással I. fokú árvízvédelmi készültség mellett. Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni. 

A bajai tetőzés 29-én reggel várható 799 centiméteres II. fok körüli vagy az alatti vízállással. 

Árhullám van levonulóban a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kevéssel I. fok felett tetőzik 26-án reggel, 178 centiméteres vízállással. A Rábán Körmendnél tegnap a késő esti órákban tetőzött 365 centiméterrel, Sárvár pedig előreláthatólag 26-án napközben tetőzik fokozat alatti vízállással. Győrben ma hajnaltól már I. fok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés holnap a hajnali órákban várható. Az Ipolyon újabb árhullám indult meg, a tetőzés Nógrádszakálnál kevéssel I. fok alatt 26-án délután, Ipolytölgyesnél 27-én a délelőtti órákban II. fok környékén valószínű.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg. Mellékfolyóin szintén árhullám vonult le, de az érkező csapadék és enyhébb idő miatt az elkövetkező napokban újabb vízszintemelkedésre lehet számítani. Fokozatot meghaladó tetőzésre csak a Sajón, és a Zagyva-Tarna vízrendszerén számíthatunk.