Hamarosan kezdődik a karácsony előtti nagybevásárlások időszaka. A szokásos vásárlások alkalmával egyre többen szereznek be olyan élelmiszereket, amelyek később az ünnepi asztalra kerülő ételek alapját, vagy egy-egy hozzávalóját jelentik – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Sok pénzt takaríthatnak meg a családok az online Árfigyelővel.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Vannak, akik megveszik, amit épp meglátnak, míg mások hosszú órákat töltenek azzal, hogy mit, mikor és hol érdemes megvásárolniuk a következő hetekben.

Tudatos tervezéssel sokat lehet spórolni, ebben pedig nagy segítség lehet a www.arfigyelohu címen elérhető online Árfigyelő. A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett adatbázisban hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában összesen 62 termékkategóriában kereshetnek a vásárlók. Az Árfigyelőben összesen mintegy 1200 élelmiszertermék napi, aktuális ára követhető nyomon. Ezek többségében olyan élelmiszerek, amelyek a karácsonyi ételek elkészítéséhez is szükségesek lehetnek.

A másik fontos tényező az idő, hiszen a karácsony előtti készülődés során a rengeteg teendő miatt sokan kerülnek időzavarba, különösen igaz ez a családokra.

Ezért fontos, hogy az online Árfigyelő a július 1-jei indulása óta több olyan új funkcióval is bővült, amelyek sokkal gyorsabb tervezést és bevásárlást tesznek lehetővé. Augusztus 30-a óta érhető el a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista, így már nem kell sok időt tölteni a szokásos bevásárlás előtt az árak összehasonlításával, mert az Árfigyelő rendszer minden szükséges információt egy helyen biztosít.

LUS_2667Budapest 2020.09.28.Auchan áruházfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.09.28.
Auchan áruház
foto: Kallus György/Világgazdaság
 Az Árfigyelő indulása óta a megfigyelt termékkategóriák több 80 százalékában csökkentek az átlagárak.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A térképes boltszűrő funkció használatával pedig a vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, vagy szűrhetnek a közvetlen környezetükben, aktuális tartózkodási helyük közelében található boltok aktuális kínálatában.

Az Árfigyelő hatékonyságát, versenyélénkítő hatását bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt termékkategóriák több 80 százalékában csökkentek az átlagárak, mintegy 5,5 százalékkal. Mindez ahhoz is hozzájárult, hogy már októberben 10 százalék alá csökkent az éves alapon mért Magyarországon, az élelmiszerinfláció pedig a 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 októberére 10,4 százalékra, több mint a negyedére esett vissza.

A megfigyelt élelmiszerek árát lejjebb vitte az Árfigyelő

Az élelmiszer-inflációt három hónap alatt 1,5 százalékponttal szoríthatta le a versenyt ösztönző megoldás.

 

Az online Árfigyelő népszerűségét jelzi, hogy az elindulása óta már közel 1,4 millió egyedi látogatója volt.

A szabadszavas keresések száma megközelíti a 900 ezret, amelyek során az elmúlt időszakban legtöbbször a tej, sajt, csirkemell, cukor és tojás szavakra kerestek az Árfigyelőt felhasználók.