Eseménydús év volt az idei a Magyar Honvédség életében: Böröndi Gábor altábornagy személyében új vezérkari főnök váltotta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, javában folyik a toborzás, hazánkban több nemzet részvételével hadgyakorlat is zajlott, és számos új fegyver is érkezett a hadsereghez. Most az idén érkezett fegyvereket vesszük sorba.

Légtérvédelem

Különösen sokat fejlődött idén hazánk légvédelme, majd 20 évnyi lemaradást pótolva ezzel – derül ki a Növekedés.hu összeállításból. Míg eddig csupán néhány 2K12 Kub közepes hatótávolságú légvédelmi komplexum és a rövid hatótávolságú ATLAS Mistral légvédelmi rendszer szolgált a Magyar Honvédségnél (MH), idén ősszel megérkezett a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszerből az első két üteg.

A légvédelmi rendszer a modern vadászgépek, helikopterek, drónok és cirkálórakéták ellen is védelmet nyújt. Az írás arra is kitér, hogy a NASAMS ugyanazokat az AMRAAM rakétákat képes használni, mint a Gripenek (kivétel a kimondottan a légvédelmi rendszerhez fejlesztett AMRAAM-ER), így az új rendszerhez 2020-ban rendelt 120 darab AIM-120-C7 AMRAAM rakéta jócskán megnöveli a vadászgépek által használható légiharcrakéták számát – ez korábban csak 40 AIM-120-C5 AMRAAM volt.

Ráadásul a magyar vadászgépekhez 2021-ben  megrendelték a világ egyik legjobbjának számító, rövid hatótávolságú légiharcrakétáját, a német IRIS-T-t is.

Harckocsik

Idén vált teljessé a Magyar Honvédség önjárólöveg-flottája, miután már 24 Pzh-2000-es van az állományban. Az új fegyverekkel a magyar tüzérség gyakorlatilag 70 éves technológiai ugrást hajtott végre. A fegyvernemet erősítik az utánfutón szállítható, 120 milliméteres, M-12 típusú aknavetők a Hirtenberg nevű gyártól is, melyeket a magyar állam még 2019-ben vásárolt.

A tatai páncélosdandárhoz megérkezett az első Leopard 2A7+, amelyből korábban 44 darabot rendelt Magyarország, ebből idén további négy érkezett. A harckocsi a világ egyik legmodernebb típusa a maga nemében, ám hazánk az évtized második felében egy ennél is hatékonyabb fegyverhez juthat, miután a Rheinmetall zalaegerszegi gyára is részt vesz a cég legújabb tankjának, a Panthernek a fejlesztésében.

KLAPKA György
Leopard 2A7. Fotó: Bodnár Boglárka

A zalaegerszegi üzemben elkészült az első itthon gyártott Lynx harcjármű is, amelyből évi 50 készülhet majd el. A honvédség összesen 209 darab Lynx gyalogsági harcjárművet rendelt a Rheinmetalltól, az első 46 darab még Németországból érkezik, érkezett. A Lynx alvázára szerelt 30 Skyranger rendszerhez is hozzájuthat hazánk egy idei bejelentés szerint.

Helikopterek

Idén a Magyar Honvédséghez új helikopterek is érkeztek, mégpedig az Airbus H225M típusából rendelt 14 példányból az első négy. A korábban megérkezett H145M-ekhez hasonlóan a H225M-ek egy része is fel lesz fegyverezve tűztámogató feladatok végrehajtásához.

A magyar hadiipar is nagyot fejlődött

A Rheinmetall zalaegerszegi beruházása mellett Győrben létesülhet fegyvergyár, amely a Gidrán 4X4 MRAP-k gyártását fogja végezni. A Gidránokból (s különböző variánsaikból) 400-500 darabot kíván rendszeresíteni a Magyar Honvédség. A másik hadiipari bejelentés a lőszergyártás területéről érkezett; a Beretta lincence alapján fognak idehaza lőszereket készíteni: a NATO-szabvány szerinti, 12,7 és a 7,62 millimétereseket.