BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkészült az első magyarországi szupertank

Legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy stratégia partnerünkkel, a Rheinmetall kötött legújabb megállapodása szerint, a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejleszt légvédelmi rendszert a Magyar Honvédség számára. Az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

Rheinmetall in Unterluess
Lynx harcjármű készül Németországban – most már Magyarországon is gyártják.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

December 23-án újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

A magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter – (ez természetesen függ a járműtestre szerelt felépítménytől is). Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor gondoskodik – tájékoztatott a részletekről Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

A miniszter hozzátette: Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a Honvédségben megkezdődött kultúraváltást.
A tárcavezető kijelentette: „A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.