December 13-án frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak az adózóknak a listáját, akik valamilyen okból kifolyólag nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát. Az adóhatóság szokásához híven ezúttal is pontos névvel, székhellyel, lakcímmel és adószámmal együtt közölte a mulasztást elkövető munkáltatók adatait.

IMG_8380
 

A azt írja, hogy a listára csak azok kerülnek fel, akikről a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát. Ennek megfelelően közlik a jogsértést megállapító határozat keltét, és végrehajthatóvá válásának napját is. 

Bár a közzétett adózók adatait két év elteltével törlik, a feketelistán így is több mint ötezer cég szerepel az ország kisebb-nagyobb településeiről.

Konkrétan 5309 ilyen cég került fel a listára, ami kevesebb, mint amit szeptemberben közöltek, akkor 6335 vállalat adatait hozták nyilvánosságra.

A NAV a munkaügyi kapcsolatok rendezettsége törvényi feltételeinek más szervek eljárásában történő felhasználása céljából egyidejűleg nyilvánosságra hozza azt is, hogy a be nem jelentett munkavállalót foglalkoztató adózók közzétételi listáján szereplő adózók közül melyek azok, amelyek nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének.

Idetartoznak azok az adózók, amelyeket a NAV

  • foglalkoztatási jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt,
  • a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül,
  • végleges – közigazgatási pernél a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott határozatban bírsággal sújtott.

A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája itt érhető el, a lap alján található linken. A táblázat letöltése után konkrét névre, helységnévre is rá lehet keresni.