BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szégyenlistát adott ki a NAV: ezek a cégek és vállalkozók nem jelentették be a dolgozókat – több ezren vannak rajta

Nem óvatoskodik az adóhatóság a feketén foglalkoztatókkal, a nevüket és a székhelyüket is nyilvánosságra hozza. Bárki megnézheti, ki nem jelenti be az alkalmazottait.

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt a listáját, amely a be nem jelentett alkalmazottakkal dolgoztató foglalkoztatókat szerepelteti. Az adóhatóság nem bánik kesztyűs kézzel a csaló munkáltatókkal: a honlapján rendszeresen közzéteszi a nevüket, a székhelyüket és az adószámukat is. 

Budapest, 2018. április 5.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága Kutyakiképző Központja a főváros IX. kerületében 2018. április 5-én.MTI Fotó: Mohai Balázs
Frissítette a szégyenlistát a NAV: több ezer cég és egyéni vállalkozó dolgoztatott úgy, hogy nem jelentette be az alkalmazottat. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Fontos, hogy a szégyenlistára csak azok kerülnek fel, akikről a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat is megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát. A NAV velük kapcsolatban nyilvánosságra hozza a jogsértést megállapító határozat keltét, illetve a végrehajthatóvá válásának napját is. Ugyanakkor ha a szabálytalan munkahelyek nem követnek el újabb mulasztást, egy idő után tiszta lappal folytathatják, ugyanis 

az adóhatóság a közzétett adózók adatait két év elteltével törli.

Azonban így is rengeteg, több ezer (egészen pontosan 6335) cég és vállalkozó neve szerepel a gyűjtésben. Ők azok, akik legalább egyszer biztosan elkövették, hogy úgy dolgoztattak valakit, hogy nem jelentették be. A lista a napokban frissült legutóbb, új cégek és egyéni vállalkozók nevei is felkerültek. Érdemes a teljes lajstromot átböngészni, ami ezen a linken érhető el. A több ezer soros táblázat szavakra és konkrét nevekre is szűrhető.

Figyelmeztetést kaptak a Revolut felhasználói: a NAV pontosan tudja, mennyit tartanak a számlájukon

Tévhit, hogy Revolutról nem lehet pénzt behajtani. A NAV automatikusan kap információkat a külföldön vezetett számlákról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.