Egy Nagymaros állomásra bejáró tehervonat kilenc kocsija kisiklott, ebből négy pedig felborult, illetve keresztbe fordult a vágányokon szombaton – írta a MÁV. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a helyszíni vizsgálat és a műszaki mentés ideje alatt – bizonytalan ideig – szünetel a forgalom Nagymaros és Verőce között, emiatt pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között. A Budapest–Vác–Szob vonalon hosszabb eljutási időkre kell számítani.

 

A portál megerősítette: noha a kisiklott tartálykocsik üresek, de nincsenek kitisztítva, ezért a MÁV vegyi elhárító csapata és a Katasztrófavédelem szakemberei megvizsgálták azokat. Szivárgást nem észleltek.

A baleset következtében jelentősen rongálódott a vasúti pálya, köztük a jelzőberendezések, váltók is. 

Várhatóan csak a kocsik visszaemelése, elszállítása után állapítható meg az okozott kár mértéke és a helyreállítás ideje. 

A műszaki mentés és a helyreállítás előreláthatóan több napig tarthat.

Hozzátették: a kocsik visszaemeléséhez Szolnokról érkezik egy nagy teherbírású vasúti daru. A vasúttársaság szakemberei arra törekednek, hogy legalább egy vágányon minél előbb megindulhasson a közlekedés.

 

A vasúti pálya lezárása érinti a Szob, Párkány határállomásokon ki- és belépő nemzetközi vonatok közlekedését: a Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország felé közlekedő Metropolitan EuroCity-, illetve a Báthory és Hungária EuroCity-, valamint a Metropol EuroNight-vonatokat.

Így változik a közlekedési rend szilveszterkor és újévkor a MÁV és a Volán járatain

Egyes vonalakon a szerelvények a más hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek, a HÉV valamennyi vonalán december 31-én egész éjszaka közlekednek a szerelvények.