A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Foodora online ételrendelési portál tulajdonosával szemben. A vállalkozás a nemzeti versenyhatóság gyanúja szerint nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a 2023 őszén hirdetett kuponakciójáról és az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról közölte a versenyhivatal.

Fotó: Max Threlfall / Foodora

A vállalkozás a 2023. szeptember 4. és 2023. október 31. közötti kuponakciójában 2000 forint kedvezményre és ingyenes szállításra jogosító kupont hirdetett a fogyasztóknak.

A Gazdasági Versenyhivatal azonban észlelte, hogy a cég vélhetően nem nyújtott megfelelő tájékoztatást arról, hogy e kuponra csak akkor jogosultak a fogyasztók, ha a rendelésük végösszege meghaladja a 6000 forintot.

A továbbá azt is észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozás az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról annak bevezetése óta időszerűtlen módon tájékoztatja a fogyasztókat. Ezekkel a vállalkozás valószínűsíthetően megsértette a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokat.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható olvasható a közleményben.

Alig győzik a rendeléseket az ételfutárok, házhoz jön a nyereség a Foodora tulajdonosánál

A rendelések értékének vártnál nagyobb bővüléséről számolt be a Delivery Hero. A német ételfutárcég az év egészére is erősebb növekedést vár, és az eddig késő nyereség is befuthat 2023-ban.