A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták Komárom-Esztergom vármegyében. Ezenfelül Békés vármegye eddig mentes területén is megjelent a betegség. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

20221016 Baktalórántháza  FLóra tanya Flóratanya külterület, Baktalórántháza város területének része, amely hat kilométer távolságra található Baktalóránházától. Mezőgazdasági jellegű lakóhely, tanyák    Fotó: Kállai Márton KM  Szabad Föld A képen: Bio Flóra Tanya Vendégház Panzió  Bio gazdaság  baromfiudvar liba
Fotó: Kállai Márton

A Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa településen található, mintegy 51 400 példányt számláló hízópulykatelepen az állattartó megemelkedett elhullást észlelt. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból. Emellett Békés vármegye Zsadány településén is megjelent a vírus, egy körülbelül 7500 példányt számláló pecsenyelúd-állományban. A kitörés a korábban elrendelt, korlátozás alatt álló területeken kívül esik.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik.

A gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás ugyancsak mindkét esetben folyamatban van.

Ezek a kitörések is bizonyítják, hogy a madárinfluenza az ország bármely területén megjelenhet. Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyéből származó darumintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás: a terepi információk szerint az elhullott darvak egyedszámára 10–20 ezer példány közötti becslést lehet adni.

Fontos tudni, hogy a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása minimalizálja a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatát. A fertőzés megelőzése érdekében lényeges továbbá, hogy a magas kockázatúként azonosított megyékben a kereskedelmi céllal tartott baromfikat zártan tartsák. Minden baromfitartó telep esetén fedetten kell tárolni a takarmányt és az alomanyagot, törekedni szükséges a személy- és járműforgalom minimális szintre csökkentésére, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.