Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban az illetékes hatóságok intézkedtek, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték. 

Christmas geese in Brandenburg
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy 6000 állatot számláló tenyészlib-állományban a „klasszikus” jelek (megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése) utaltak a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre. 
A Nébih laboratóriuma igazolta is a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. 

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. 

A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó darumintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd.