Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől –  írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára.

Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, azaz 

közel 300 milliárd forintot utaltak Magyarországnak csütörtökön. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét. A magyar terv tizennégy reformintézkedést és tizennégy beruházást tartalmaz, ezeket a lapunk már részletesen ismertette. A – kritikusai szerint túl rövid időre – társadalmi egyeztetésre bocsátott anyagban foglaltak megvalósítása mintegy 2600 milliárd forintnyi fejlesztést takar. Az ország minden részét érintő programelemek elsősorban a hálózatok fejlesztését, az ipar zöldítését, a megújulók fokozott hasznosítását és az energiahatékonyság javítását célozzák.

A helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből. 

Az első részleteket eredetileg a jövő év elejére várták, a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitelrészből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöldátállást segítik. Az eredeti programbeli 48 százalékhoz képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra.