Az új idegenrendészeti törvényjavaslattal összhangban tovább szigorodnak a munkásszállások építésének támogatási feltételei is. Ezentúl előírás lesz többek között, hogy a munkásszálláson legalább 50 százalékban magyar munkaerőt kell elszállásolni, ami nagymértékben elősegítheti az országon belüli mobilitás növelését. A kormány elkötelezett a magyar munkaerő foglalkoztatásának további növelése mellett, a betöltetlen álláshelyeket pedig – ha rendelkezésre áll – minden esetben magyar munkaerővel kívánja feltölteni.

Fotó: Vajda János / MTI

Magyarországon 2010 óta a foglalkoztatottak száma 4,7 millió fölé nőtt, a regisztrált munkanélküliek száma történelmi mélypontra csökkent – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. Azt írták, hogy a kormány célja: kihasználva a munkaerő-tartalékot tovább emelni a foglalkoztatottak számát, ezt segíti a munkásszállások építésének támogatása is.

A következő négy évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával, 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el kormányzati támogatással, ami érdemben járulhat hozzá a munkaerőhiány csökkentéséhez.

Az újonnan épülő létesítményekben külföldi munkaerő elszállásolására csak akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény. Az új program az elődjénél szigorúbb követelményeket támaszt a beruházókkal szemben is, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt munkavállalók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, valamint a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják.

Irodaházból lakóház, kollégium vagy bármi más: eljött a funkcióváltások ideje

Hostellé, hotellé, munkásszállóvá, esetleg lakóépületté alakulhatnak át a következő években a teljes felújításra szoruló irodaházak. Ezek egy része már évek óta üresen áll, vagy olyan drágán üzemeltethető, hogy nem tud versenyképes díjjal bérlőt vonzani. A „tényleges” üresedési ráta pedig fele sincs a hivatalosnak, a kereslet és a kínálat más irányba tolódik.

Emellett a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítása érdekében bevezetett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, gyakornoki jogviszony, illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatott személyek is elszállásolhatók, továbbá nem lesz meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem.

A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői emellett szankcionálhatókká is válnak, ha a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.

A munkásszállás létesítésére nyújtott támogatásban gazdasági társaságok részesíthetők. A támogatás regionális beruházási támogatás formájában, 30 és 80 százalék közötti támogatási intenzitással legalább 80, de legfeljebb 200 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható.

A beruházónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább tíz éven keresztül munkásszállásként üzemelteti, valamint hogy a munkásszállás működtetése céljából a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz, ami javíthatja a térség foglalkoztatását.

A vonatkozó szabálymódosítás hamarosan megismerhetővé válik a Magyar Közlönyben.