Magyarországon minden nap több ezer használt autót hirdetnek meg a hirdetési portálokon a kisebb autótól a luxus-SUV-ig. Bár általában még a legritkább modellek is megtalálják új tulajdonosukat, azonban a járművek átlagos eladási ideje eltérő, bizonyos típusok népszerűbbek a többinél – derült ki a CarVertical autóipari adatkezelő cég csütörtökön közzétett kimutatásából. A kutatásának eredményeiből kirajzolódik, hogy a magyarok a kompakt autókat kedvelik leginkább, hiszen azok találnak leghamarabb gazdára.

Autopiac hasznaltautók-3920230108 Budapest
Fővárosi Autópiac 
fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld20230108 BudapestFővárosi Autópiac fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
A Suzuki Swift a leggyorsabban eladható használt autó Magyarországon.
Fotó: Németh András Péter

A leggyorsabban eladható autó Magyarországon a Suzuki Swift, amelyet átlagosan 18,1 nap alatt lehet értékesíteni. A modell olcsó, gazdaságosan használja fel az üzemanyagot, és népszerű választás a városi ingázók körében. A Swift egyébként decemberben mutatta meg az új modelljét.

A Suzuki Swift után jön a Toyota Hilux (19,2 nap), a Volkswagen Lupo (21,9 nap), a Peugeot 307 (22,3 nap) és a Renault Zoe (23,3 nap). A Hilux kivételével mindegyik kompakt személyautó.

Elméletileg minél népszerűbb egy jármű, annál gyorsabban eladhatónak kell lennie. Meglepve láttuk a Renault Zoét a leggyorsabban eladható autók listáján, amely használható választás a városi gépjárművezetők számára

– ismertette Matas Buzelis, a CarVertical autóipari szakértője.

Azonban nem minden autó talál gyorsan új gazdára – egyes modellek eladása időt és türelmet igényel. A leglassabban eladható típus az Opel Grandland X, amely átlagosan 60,9 nap alatt adható el. Őt követi a Volkswagen Arteon (59,5 nap), az Alfa Romeo Stelvio (55,2 nap), a Peugeot 2008 (53,5 nap) és a Ford Mustang (51,9 nap).

A legtöbb országban a luxus- és a prémium autók eladása nehezebb, mivel csak a gépjárművezetők töredéke engedheti meg magának, hogy tízmillió vagy akár százmillió forint nagyságrendű összeget költsön egy járműre. Ez a tendencia azonban Magyarországon nem érvényes, mivel egyes gazdaságos modellek eladása több hetet vesz igénybe.

Habár azt feltételezhetnénk, hogy a népszerű modellek eladása egyszerűbb, ez nem mindig van így. Magyarországon például 34,1 napba telik eladni egy Volkswagen Golfot. A Golfok kínálata nagy, ezért az eladóknak türelmesnek kell lenniük, amíg találnak egy vevőt.

A 3-as sorozat a BMW egyik legnépszerűbb modellje, amelyet sok országban imádnak az autórajongók. Ennek a modellnek az eladása mégis több időt (30,2 nap) vesz igénybe, mint a kompakt autóké.

Az elektromos autók eladása több időt vesz igénybe, mint a belső égésű motorral rendelkezőké. Buzelis szerint ennek oka az elektromos járművek megfizethetősége és a városi területek szerkezeti szűk keresztmetszetei.

Miközben a használt elektromos járművek eladása folyamatosan emelkedik, a népszerűségük továbbra is sokkal alacsonyabb a hagyományos járművekénél. A Tesla Model S eladása lényegesen több időt vesz igénybe, mint bizonyos egyéb elektromos autóké (40,5 nap).

Az autó jó állapotának megőrzése növelni fogja az eladási folyamat zökkenőmentességét. Máskülönben a régi autó eladása és az új beszerzése hosszabb időt vehet igénybe.

Rég nem látott adat: 2023-ban több új autó került forgalomba Magyarországon, mint használt

Nem kedvezett a 2023-as év a használtautó-piacnak. Még annál is kevesebb ilyen jármű érkezett az országba, mint amit a koronavírus alatt lehetett tapasztalni. Hosszú idő után először fordult elő, hogy több új autó került a magyar utakra, mint használt. Ennek oka, hogy a vásárlók sokkal óvatosabbak lettek és inkább választottak megbízható előéletű autókat.