2023 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 1,9 százalékkal, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek – közölte pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni egy év alatti erősödése is szerepet játszott. Az előző hónappal, októberrel összevetve a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal, az exportértékesítési árak pedig 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal alacsonyabbak lettek.

20181127 Erdőtelek fotó: Czímer Tamás, CT / Heves Megyei HírlapSBS Kft. üzeme.
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Tavaly novemberben a 2022. novemberi értékekhez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,6 százalékos, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal estek vissza.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8 százalékkal, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 46,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

A 2023 januárja és novembere közötti intervallumban az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítés árai 28,0 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítés árai ugyanakkor változatlanok voltak, emiatt az ipari termelői árak összességében 9,2 százalékkal voltak magasabbak.