Októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. Míg a belföldi értékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, addig az exportértékesítéséi 9,9 százalékkal csökkentek közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal. 

20220307 Páty Lezárult a Huawei Technologies európai ellátóközpontja (ESC) pátyi üzemének digitalizációs fejlesztéseHuawei gyárFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Mint írták, a nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak még meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól.

A KSH szerint az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva mind a belföldi értékesítési árak, mind az exportértékesítési árak 0,6 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,6 százalékkal csökkentek. 

A belföldi értékesítés árainak ilyen alacsony mértékű, 1 százalék alatti éves bázisú emelkedésére utoljára 2020 augusztusában, tehát bő három éve nem volt példa. Bár ebben a tavalyi magas bázis is szerepet játszott, akkor 67,7 százalékos volt a termelői árindex a hazai piacra termelő ágazatokban.

A részletes adatok szerint:

  • a belföldi értékesítés árain belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal csökkentek, míg a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,4 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak (+0,1 százalék). 
  • az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,5 százalék, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,1 százalékkal nőttek az árak.
  • az ipari exportértékesítési árak 9,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 51,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az év eleje óta eltelt tíz hónapban a belföldi értékesítés árai 31,0, az exportértékesítéséi 0,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar termelői árindexei 2023. október