BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír jött a magyar gazdaságból: tovább csökken az iparban az infláció

Az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődtek. A csütörtöki adat azért is fontos, mert a belföldi értékesítés árainak ilyen alacsony mértékű, 1 százalék alatti éves bázisú emelkedésére utoljára 2020 augusztusában, tehát bő három éve nem volt példa.

Októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. Míg a belföldi értékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, addig az exportértékesítéséi 9,9 százalékkal csökkentek közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal. 

20220307 Páty Lezárult a Huawei Technologies európai ellátóközpontja (ESC) pátyi üzemének digitalizációs fejlesztéseHuawei gyárFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Mint írták, a nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak még meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól.

A KSH szerint az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva mind a belföldi értékesítési árak, mind az exportértékesítési árak 0,6 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,6 százalékkal csökkentek. 

A belföldi értékesítés árainak ilyen alacsony mértékű, 1 százalék alatti éves bázisú emelkedésére utoljára 2020 augusztusában, tehát bő három éve nem volt példa. Bár ebben a tavalyi magas bázis is szerepet játszott, akkor 67,7 százalékos volt a termelői árindex a hazai piacra termelő ágazatokban.

A részletes adatok szerint:

  • a belföldi értékesítés árain belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal csökkentek, míg a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,4 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak (+0,1 százalék). 
  • az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,5 százalék, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,1 százalékkal nőttek az árak.
  • az ipari exportértékesítési árak 9,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 51,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az év eleje óta eltelt tíz hónapban a belföldi értékesítés árai 31,0, az exportértékesítéséi 0,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar termelői árindexei 2023. október
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.