BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejelentés: Startol hamarosan a szlovén-szerb-magyar áramtőzsde

Szlovénia, Szerbia és Magyarország közös áramtőzsdéje 2024 első felében működni kezdhet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. Szerinte soha olyan nagy jelentősége nem volt még az országok közötti szoros energetikai együttműködésnek, mint most.

Megkezdheti működését Szlovénia, Szerbia és Magyarország közös áramtőzsdéje 2024 első felében – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

szijjarto-peter-kulugyminiszter05
20191001 MiskolcBujdos Tibor BTÉszak-MagyarországSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  20191001 Miskolc
Bujdos Tibor BT
Észak-Magyarország
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó: Közép-Európában nincsenek nagy kőolaj- vagy földgázmezők, így az országok egymásrautaltsága itt még nagyobb
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország


Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a szlovén, szerb és magyar vállalati-szakmai döntések megszülettek, a kormányzati jóváhagyások vannak hátra, az áramtőzsde nagymértékben javítja majd az egész térség energiabiztonságát.

Az energiabiztonság az elmúlt másfél-két évben a legsúlyosabb kihívások egyike lett Európában, talán soha olyan nagy jelentősége nem volt még az országok közötti szoros energetikai együttműködésnek, mint most.

Úgy vélte: különösen így van ez Közép-Európában, ahol nincsenek nagy kőolaj- vagy földgázmezők, így az országok egymásrautaltsága itt még nagyobb.

Ezért remek hír, hogy minden eddiginél közelebb kerültünk a valaha volt legnagyobb közép-európai integrált villamosenergia-tőzsde létrehozásához

– olvasható a miniszter bejegyzésében.

Indul a magyar-szerb-szlovén áramtőzsde

Decemberben megírta a Világgazdaság, hogy 2024-től együttműködik a magyar áramtőzsde két szomszédos ország áramtőzsdéjével. A feladat kapcsán létrejön egy budapesti székhelyű holdingtársaság.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.