Magyar–szerb–szlovén együttműködésben közös regionális villamosenergia-tőzsde kezdi meg működését 2024-ben. A magyar HUPX a 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a kelet-közép-európai és észak-balkáni térség kiemelkedő árjelző szereplője. A három szomszédos ország energetikai kapcsolatainak szorosabbra fűzése növeli a kereskedés hatékonyságát és jövedelmezőségét, magas technológiai színvonalú piaci szolgáltatások nyújtását alapozza meg, és megerősíti Magyarország energiaszuverenitását – írja az Energiaügyi Minisztérium.

20230502 BudapestTávvezetékFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Nőhet a HUPX régiós szerepe.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar áramtőzsdét az átviteli rendszerirányító Mavir leányvállalata, a HUPX Zrt. működteti. A hazai ellátásban is kiemelt jelentőségű platformon a belföldi fogyasztás 60-70 százalékát kitevő villamosenergia-kereskedelem zajlik. A nemzetközi folyamatokra – különösen az uniós szabályozási tervekre és a piaci konszolidációra – tekintettel a magyar áramtőzsde helyzetét megszilárdító stratégiai előrelépésre van szükség.

Tovább nőhet a HUPX üzleti értéke

A kormány e megfontolásból a közép-európai és észak-balkáni térséget lefedő regionális tőzsdei együttműködés létrehozását célozta meg. 

Az energiaügyi miniszter egy budapesti székhelyű holdingtársaság megalapításához szükséges intézkedések megtételére kapott felhatalmazást 2024 végi határidővel. A társaság a magyar, a szerb, a szlovén villamosenergia-ipari rendszerirányítók és az elszámolások technológiai hátterét biztosító EPEX SPOT közös tulajdonába kerül.

A regionális együttműködés révén biztosítható a HUPX-ben meglévő üzleti érték további növekedése. A Balkán-félsziget országaiban az energiaátmenetet támogató szolgáltatások építhetők ki a magyar vállalkozások számára kedvező piacbővítési lehetőségekkel.

Magyarország 2010 óta nagymértékben gyarapította, érdemben fejlesztette az országhatárokon átnyúló energiahálózati összeköttetéseket. Idén nyáron az egyetlen még hiányzó földgáz-interkonnektor megépítéséről is megállapodás született Szlovéniával. Az árampiacok még közvetlenebb összekapcsolása hozzájárul a regionális ellátásbiztonság megerősítéséhez, a versenyképes árkörnyezet biztosításához.