A nemzetközi, a magyar és a határon túli magyarság demográfiai kilátásairól tartott kedden szakmai beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság. A megszólaló szakemberek egyfelől a mára kialakult helyzet okait vizsgálták, másfelől megoldási lehetőségeket igyekeztek felvázolni a pozitív fordulat megvalósítása érdekében. 

Pregnancy,,Rest,,People,And,Expectation,Concept,-,Close,Up,Of
Ha a termékenységi ráta tartósan a kritikus szint alatt van, akkor a népesség öregszik és fogy
Fotó: Shutterstock

Írásunkban kiemeljük közülük Tóth I. János filozófus, demográfus, a Szegedi Tudományegyetem habilitált egyetemi docensének előadását, aki prezentációja végén sajátos következtetésre jutott, meglehetősen kedvezlőtlen jövőt vázolva fel. 

A mutatószám sokat elárul a társadalomról

A demográfus szakember a társadalom elöregedésétől és a népességfogyástól a gazdaság nagyszabású visszaeséséig a nemzetközi helyzetet, trendeket mutatta be, hangsúlyozva, hogy 

csak akkor beszélhetünk pozitív termélkenységi folyamatokról egy társadalomban, ha a szülőképes nők úgynevezett termékenységi rátája 2,1 vagy annál magasabb. Egyébként a pár csak önmagát reprodukálja. 

Ha ez a ráta tartósan a kritikus szint alatt van, akkor a népesség öregszik és fogy, ha felette, akkor növekszik és bővül az adott ország, kontinens lélekszáma. Általában a tradícionális társadalmakra – gazdálkodó család, több generációs parasztcsaládok esetében – a nagy létszám, sok gyerek jellemző, ahol konzervatív felfogásban, vallásos szellemben élnek sokan együtt. Ezek demográfiailag támogató társadalmak. 

A modernizáció nem mindig hoz jót

„Ezzel szemben elindult a modernizáció, fejlődés (progresszió). Ennek sok előnye van, például a hosszabb élettartam, a modern háztartás, vagy épp a szexuális szokások praktikus változása. Plusz járulékos, ám nem szándékos hatása azonban gerjeszti a születésellenes jelleget” – mutatott rá Tóth I. János. Ki gondolná, hogy például Koreában ma 0,8 gyerek jut egy nőre, amivel az anya még önmagát sem reprodukálja a társadalomban. S ezzel elindult a ország lakosainak öregedése és fogyása? 

Children,Sister,And,Brother,Playing,Drawing,Together,On,Floor,While
A kormány születésbarát intézkedéseinek hatására Magyarországon valamelyest javult a termékenységi ráta 
Fotó: Shutterstock

Magyarország esetében az 1900-as években 5,32 gyerek jutott egy nőre, az 1950-es évtizedben 2,62, 2000-ben 1,32, s a kalkulációk szerint 2050-ben ugyanez a mutató 0,66 százalékosra várható, ami meglehetősen negatív kilátásokat vetít előre a népesség fogyását illetően.

A kormány születésbarát intézkedéseinek hatására azonban  2020-ban 1,56 gyerek jutott egy nőre, 2021-ben 1,59, majd 2022-ben kissé visszaesve, 1,52.

Hasonlóan a Visegrádi Országokban is növekszik az egy nőre jutó termékenységi arányszám. Világviszonylatban pedig 2015-ben 2,5 gyerekkel számolhattak egy szülőképes nőre vetítve, míg 2050-ben 2 gyerekkel – híva fel a figyelmet Tóth I. János. Majd hozzátette, hogy Afrikában a termékenységi arány egészen az 1980-as évekig egészen magas volt, 6 gyerek környékén. 

A fejlődés önszabályozó jellege

Összességében elmondható, hogy ahol magas a reprodukciós ráta – Afrikában, Nyugat-Ázsiában –, ott a modernizációs születésellenesség jó, mert mérsékeli a népességrobbanást, ellenben például Európában, Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában rossz, mert elöregszik és fogy a társadalom.

Young,Hands,Hold,Old,Hands.,Support,For,The,Elderly,Concept.
A népességfogyással együtt jár, hogy egyre kevesebb munkaképesnek kell gondoskodnia és eltartania egyre több idős honpolgárt
Fotó: Shutterstock

Ahol azonban már elért egy bizonyos szintet a modernizáció, „automatikusan” bekapcsol a társadalom öregedése, és ezzel együtt a népességcsökkenés. Ez azonban azon túl, hogy egyre nagyobb szükség lesz az orvosi ellátásra, kevesebb munkaképes korúnak kell eltartania a társadalmat, a gazdaság leépülését hozza magával. Ez így van általános szinten, és lassan minden egyes ágazatot érintve, az oktatástól kezdve a termelésen át a kereskedelemig, a szolgáltatásokig, az egészségügyig, a családtámogatásig és a nyugdíjellátásig.