Rugalmas és sokszínű európai akkumulátor-alapanyag ellátási lánc kialakítását célzó alap létrehozását határozta el az EIT InnoEnergy, valamint az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers. Az EIT InnoEnergy – amely a 2050-re szén-dioxid-mentesített Európa felé vezető út élén áll három ipari értéklánc vezetésével –, valamint a tőkebefeketető vállalat által létrehozandó alapot az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet hívta életre, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az EU akkumulátor-alapanyag ellátási láncának upstream oldalán (bányászat, feldolgozás).  A forrás induló keretösszege 500 millió euró lesz.

White,Robot,Arms,On,Automated,Ev,Battery,Components,Production,Line.
Az európai akkumulátoripar biztosítása érdekében fokozni kell az erőfeszítéseket a hazai alapanyaggyártás terén.
Fotó: Shutterstock

Összhangban a kritikus nyersanyagokról szóló uniós törvény (CRMA) követelményeivel, amelyek elsődleges célja a külföldi beszállítóktól való túlzott uniós függőség csökkentése, az alap a hazai kapacitások növelését támogatja az olyan stratégiai fontosságú akkumulátor-alapanyagora fókuszálva, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a grafit – áll az EIT InnoEnergy közleményében.

Oda kell figyelni a korai fázisú projektekre is

Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója szerint az európai akkumulátoripar biztosítása érdekében fokozni kell az erőfeszítéseket a hazai alapanyaggyártás terén. „Bár biztató, hogy egyre több ambiciózus kezdeményezés és pénzügyi ösztönző jelenik meg az állam és a magánszereplők részéről, azért ezek jellemzően az érett projektekre összpontosítanak. Ugyanakkor oda kell figyelni azokra az induló kezdeményezésekre is, köztük a korai fázisú, upstream projektekre, amelyek elkötelezettek az akkumulátor-alapanyagellátási lánc mellett” – hangsúlyozta  a cégvezető.

Selective,Focus,Hands,In,Gloves,Of,Expert,Technicain,Electric,Car,
A pénzek 30 százalékát az EU kereskedelmi partnereitől – Kanadából, Namíbiából és Argentínából – származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.
Fotó: Shutterstock

A Demeter Investment Managers alapkezelőként és vegyesvállalati partnerként működik közre a fejlesztésekben, a zöld technológiák és az infrastruktúra területén szerzett tapasztalataira támaszkodva. „A Societe Generale pedig az EIT InnoEnergy és a Demeter kizárólagos pénzügyi tanácsadójaként lesz jelen a kooperációban, támogatva a tőkebevonást” – jelezte Antoine Troesch, a Demeter ügyvezető partnere.

Az Európai Beruházási Alapból (EBA) Alapból származó befektetések legalább 70 százalékát olyan projektekre fordítják majd, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését az uniós és a szomszédos országokhoz köthetően. 

A fennmaradó 30 százalékot az EU nyersanyag-kereskedelmi partnereitől – például Kanadából, Namíbiából és Argentínából – származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.

Fontos betartani a környezetvédelmi szabványokat

Az EBA Alap abban kívánja támogatni a projekteket, hogy megfeleljenek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak. 

Inside,A,Electric,Vehicle,Battery,Pack,Shop,At,A,Vinfast
Az alap a fenntartható finanszírozásról szóló uniós közzétételi rendelet (SFDR) értelmében, az egyik legmagasabb ESG-besorolással fog rendelkezni.
Fotó: Shutterstock

Követve az EU akkumulátorrendeletben előírt fenntarthatósági kritériumokat a nyomon követhetőségre, fenntarthatóságra és körforgásra vonatkozóan, valamint a CRMA keretében jelenleg is kidolgozás alatt álló egyéb kritériumokat. Az alap a fenntartható finanszírozásról szóló uniós közzétételi rendelet (SFDR) értelmében, a 8. cikk szerint listázott alapként, az egyik legmagasabb ESG-besorolással fog rendelkezni.