A konjunktúraérzet még jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az tovább mérséklődik, a kamatkörnyezet is kedvezőbbé válik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki – ismertette januári kutatásának eredményeit a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 

Happy,Young,Woman,Looking,At,Product,At,Grocery,Shop.,Customer
A lakosság azt jelezte, hogy több terméket és szolgáltatást vásárolt az elmúlt évben.
Fotó: Shutterstock

A januári felmérés alapján markáns pozitív változásként a lakosság azt jelezte, hogy több terméket és szolgáltatást vásárolt az elmúlt évben, mint egy évvel azelőtt. A vállalatok pedig a jövőbeni beruházási szándékukat tekintve fogalmaztak meg pozitív véleményt. Így lehetséges, hogy a 2022. decemberi értékhez képest a lakossági index 18,0, a vállalati index 10,2 indexponttal növekedett. 

Januárban a lakosság konjunktúraérzete két korcsoportban javult leginkább: a 40–49 éves (–20,0-ról –13,8-re) és az 50–59 éves korosztályban (–20,1-ről  –13,1-re). A legoptimistább immáron a 60 év feletti korosztály (–7,4), míg a legpesszimistább a 30–39 éves korosztály (–17,9). A legfiatalabb megkérdezett korcsoportban (18–29 éves korosztály) az aktuális indexérték  –10,7.

A legnagyobb pozitív irányú változás a vállalatoknál 2024 januárjában az jövő időszak beruházásainál történő módosulás volt. A „Mennyire tartja valószínűnek, hogy vállalkozása beruházást fog tudni végrehajtani a következő egy évben?” kérdésre összességében 2,3 százalékponttal többen mondtak valamilyen mértékben (inkább, valószínűleg, biztosan) igent. Ez azt jelenti, hogy a decemberi 28,5 százalék helyett januárban már 30,8 százalékuk tervez valamilyen valószínűséggel beruházást a következő egy évben.