Folytatódott a korább trend: a tavalyi év utolsó negyedévében is javult a magyar lakósság fizetőképessége az Intrum és a GKI kutatása alapján. A követeléskezelő vállalat közleménye felidézi, hogy az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) értéke 

  • az első negyedévben 6,51, 
  • a másodikban 11,06, 
  • a harmadikban pedig átlagosan 12,99 ponton állt, 
  • a negyedik negyedévben pedig elérte a 18,5 pontot is.
Hungarian forint banknotes in a walled held in the hand
A tavalyi év utolsó negyedévében javult a magyar lakosság fizetőképessége.
Fotó: GettyImages

A közlemény szerint azonban a tavalyi jelentős, 2022-höz képest 40 százalékos javulás ellenére utoljára 2015 környékén volt hasonlóan alacsony a háztartások fizetőképessége az orosz–ukrán háborút megelőző időszakban. Ugyanakkor arra is felhívja a követeléskezelő a figyelmet, hogy a 2022 negyedik negyedévében elért mélyponthoz képest 

több mint hétszeres az emelkedés, és az előrejelzések alapján kitarthat a javuló trend és szép lassan elérheti a háború előtti szintet.

Emellett szól, hogy a magyar négy negyedéves csökkenés után ismét növekedésnek indult , miközben az stabilizálódott. 

A közlemény felidézi, hogy bár a tavalyi első három negyedévre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a GDP 1,2 százalékos csökkenését mérte, a 2022 második felétől három-négy negyedéven tartó véget ért, a felülvizsgált adatok a tavalyi harmadik negyedévre már stagnálást, a negyedik negyedévre pedig 0,9 százalékos bővülést jeleztek. Ennek ellenére a tavalyi egész éves adat feltehetően negatív lesz, az Európai Bizottság prognózisa szerint 0,7 százalékos mértékben. 

A közlemény szerint a KSH később várható korrekciója után a 2023-es visszaesés várhatóan 1 százalék vagy nagyobb lesz és 2024-ben várhatóan növekedni tud majd a magyar gazdaság. Ugyanakkor az európai konjunktúra gyenge volta miatt az Intrum úgy véli, hogy az élénkítési törekvésektől nem várható jelentős eredmény és az érkezése is csak korlátozott és időben elcsúszó lesz, miközben erős marad az államháztartási hiány csökkentésének a kényszere. A tavalyi erős mezőgazdasági teljesítmény ismétlése sem lesz egyszerű, miközben a versenyképesség érdemi javulása nem várható.

Az Intrum arra is felhívja a figyelmet, hogy 

a globális gazdasági stabilitás ismét veszélyben van a világ számos részén fennálló geopolitikai feszültségek és a gazdasági kihívások miatt. 

Ezért a tavalyi, várhatóan 2,9 százalékos globális bővülés idén lassulni fog. Az enyhe élénkülése ugyanis nem ellensúlyozza az Egyesült Államok és Japán jelentős lassulását és a kínai növekedési ütem csökkenését.

A követeléskezelő szerint számos kihívás áll a magyar gazdaság előtt, 

  • a közel-keleti konfliktus okozta energiaellátási kockázatoktól 
  • a németországi és más uniós országokban várható visszaesésig, de 
  • gondokat okozhat a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás is. 

Az Intrum az idei évre átlagosan 385 forintos euróárfolyammal számol, a tavalyi évet jellemző 382 forintos átlag után.