Közeleg január vége, amikor autósok százezreinek jár le a vármegyei és országos matrica érvényességének határideje. Mivel idén 230 kilométerrel bővül a díjköteles szakaszok hossza, nem árt tudni, hogy a közvélekedéssel szemben nemcsak a 60 perces időkereten belül történő vásárlással úszhatjuk meg a pótdíj megfizetését jogosulatlan úthasználat esetén. Egy jogszabály ugyanis 2020 decembere óta lehetőséget nyújt arra, hogy azok a közlekedők, akik e-matrica nélkül használták a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat, és emiatt pótdíjuk keletkezett,

éves országos matrica megvásárlásával mentesülhessenek a kiszabott pótdíj megfizetése alól. A pótdíj visszavonását a gépjármű üzembentartója kezdeményezheti a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül. 

hívja fel rá a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Kft.

Karnok Csaba
Az éves országos matrica 57 260 forintba, a vármegyematrica pedig 6600 forintba kerül.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az ügyintézésbe a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett és korábban meg nem fizetett pótdíj(ak) vonható(k) be, azaz csak az ebben az időintervallumban keletkezett pótdíjak megfizetése alól lehet mentesülni a lehetőséggel.

Fontos kiemelni, hogy aki ezzel a lehetőséggel kíván élni, a pótdíjat ne fizesse be, mert a lehetőségbe csak korábban meg nem fizetett pótdíjak vonhatók be

– írja az útdíjfizetési szolgáltató. Azt is fontos tudni, hogy a pótdíj kiváltása ezzel a lehetőséggel csak a pótdíj évével megegyező éves országos matrica megvásárlásával lehetséges, tehát 2023-ban vagy korábban keletkezett pótdíjakat már nem lehet kiváltani 2024-ben.

Autópályamatrica-bírság 2024 – a pótdíj összege

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. A jogszabály értelmében az automatikus inflációkövetést alkalmazzák a pótdíj és a pótdíjkülönbözet esetében is. Így a legtöbb autósnak, aki a D1 kategóriába tartozik, 60 napon belül 21 830 forintot kell megfizetnie, utána már 87 270 forintot. A pontos összegek:

Autópálya matrica bírság és a pótdíj összege 2024-ben.

 

Így változnak az autópályamatrica-árak januártól

A hatályos jogszabályok értelmében a 2024-es matricaárakat az előző év augusztusi fogyasztói áraihoz kötik, ennek alapján a drágulás 16,4 százalékos januárban. Így az éves országos matrica 57 260 forintba, a vármegyematrica pedig 6600 forintba fog kerülni.

2024-es e-matrica díjtáblázat
Jelentősen emelkednek a matricaárak 2024-ben