„Fel sem merül semmilyen kétség afelől, hogy ezt a munkát nem nekünk kellene elvégezni” ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák Robert Ficóval tarott közös sajtótájékoztatón, ahol szóba került a júliusban induló soros magyar elnökség kérdése is. Az Európai Parlament tavaly júniusi állásfoglalása szerint Magyarország nem alkalmas arra, hogy betöltse az Tanácsának elnöki tisztségét. Ez ugyanakkor nem volt több, mint politikai nyilatkozat.

ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő az MTI tudósítása szerint könnyű helyzetről beszélt, mert mind Magyarország, mind ő maga is ellátta már ezt a feladatot, ráadásul nem kevésbé „puskaporos”  időkben. 

Van tapasztalatunk, hogyan kell a nemzeti álláspontunkat érvényesíteni úgy, hogy közben ne sérüljön az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként betöltendő mediátori szerep

fogalmazott Orbán, hozzátéve, Ficóval abban maradtak, hogy az elnökségi felkészülés jegyében az európai ügyekért felelős magyar miniszter szorosan együttműködik szlovák kollégájával. A Európai Unió Tanácsa mostani elnökének távozásával kapcsolatban elmondta, szívesen megold bármilyen adódó feladatot, de sem magának, sem pártjának nincsen ambíciója semmilyen európai tisztségre.

Február elsején tanácskoznak az unió állam- és kormányfői

Szintén kérdésre válaszolva kitért a február 1-jei uniós csúcstalálkozóra is, emlékeztetve, hogy azon két kérdést fognak tárgyalni: 

  • hogyan segítsék Ukrajnát, illetve 
  • miként módosítsák az EU költségvetését.

Hangsúlyozta: Magyarország a két kérdés szétválasztása mellett van, mert azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget az unió költségvetésén kívül adják. Elismerte ugyanakkor, hogy szükség van Ukrajna megsegítésére, ám ezt álláspontja szerint úgy kell megtenni, hogy ne okozzon kárt az EU költségvetésében. 

Márpedig 50 milliárd eurót odaadni négy évre előre az unió költségvetéséből éppen ezt jelentené, végül pedig a tagállamoknak járó források is Ukrajnában köthetnének ki.

Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa az ukránoknak. Ha ezt a javaslatot Brüsszel elfogadja, Ukrajnának lesz segítsége a költségvetésen kívül, ám ha nem, kénytelen vagyok ezt a folyamatot megállítani – mondta Orbán Viktor.