Mától érkezik a dupla – jelentette be hétfőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese, Vitályos Eszter. A kormány közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben arról beszélt, hogy a februári ellátással együtt ma utalják az emelt összegű 13. havi nyugdíjat is.

Postás leveleket kézbesít Bercelen. Illusztrációnak arccal is felhasználható. Bercel, 2017.12.13. Fotó: Draskovics Ádám
Dupla nyugdíj: elindultak a postások, viszik ki a pénzt a címekre – a kormány megkezdte az utalásokat. Fotó: Draskovics Ádám / Mediaworks

Megjegyezte, hogy az év eleji 6 százalékos emelés természetesen a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. Egy átlagos nyugdíjat figyelembe véve 

kétszer 230 ezer forint, összesen 460 ezer forint érkezik.

Ez abból adódik, hogy az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás, hiszen nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért érdemes a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint.

Mindenesetre a nagy összegű kifizetések miatt a Magyar Posta a szokottnál korábban, ugyancsak hétfőn megkezdi a nyugdíjak kézbesítését. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik. Ez összességében közel 850 ezer embert érint. A postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg, és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg.

A KIM miniszterhelyettese arra is kitért, hogy a kormány tartja a nyugdíjasoknak tett vállalásait. „Minden évben garantáljuk az inflációkövető nyugdíjemelést, visszaadtuk a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, visszaszorítottuk az inflációt és az élelmiszerek drágulását, és mindent megteszünk, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, amelyet Brüsszel és a baloldal el akar törölni. Ezeket a vállalásainkat a mostani nehéz, háborús időkben is tartjuk” – mondta Vitályos Eszter.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Varga Mihály pénzügyminiszter a hét végén már jelezte, hétfőtől 2,5 millió idős honfitársunk kapja meg ismét a 13. havi nyugdíjat a februári ellátással együtt. Leszögezte, hogy a költségvetés a jelenlegi nehéz és veszélyes időkben is biztosítja az ehhez szükséges több mint ezermilliárd forintot. Egészen pontosan februárban a 13. havi ellátással együtt összesen 1041 milliárd forintot fordít az állam a nyugdíjakra. A költségvetés a 13. havi nyugdíjak kifizetéséhez 520,5 milliárd forintot biztosít. 

A tavalyi 18,5 százalékos emelést már januárban egy újabb, 6 százalékos emelés követte, 2010 óta pedig a nyugdíjak összege több mint kétszeresére nőtt, vásárlóereje 20 százalékkal emelkedett. A 13. havi nyugdíjat még 2021-ben kezdte el visszaépíteni a kormány. Ennek első lépéseként egyheti járandóságot kaptak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben már a teljes havi összeget.

Több mint 200 milliárd forint uniós bevétel érkezett januárban Magyarországra, pluszban zárt a költségvetés

54,4 milliárd forintos többlettel zárta a januárt a magyar költségvetés. Részleteire bontva a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak. Januárban 226 milliárd forint volt az unióból érkező bevétel, ez több mint 191 milliárd forinttal magasabb a 2023 januárjában érkező pénznél.