„A gazdasági nehézségek ellenére a kormánypártok megvédik a 13. havi nyugdíjat, ami a napokban meg is érkezik a nyugdíjasokhoz” mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese kedden az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

20221201 BudapestNyugdíjasfotó: Kallus György LUSVilággazdaság
Fotó: Kallus György / VG

Zsigó Róbert azt mondta, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók nehéz időket hoztak egész Európában, ennek ellenére a nemzeti kormány és a Fidesz-KDNP továbbra is megbecsüli a nyugdíjasokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy visszaadja mindazt, amit a „dollárbaloldal” a kormányzása alatt elvett tőlük.

Amikor a baloldal a rossz kormányzásának következtében nehéz helyzetbe került, azonnal a legkiszolgáltatottabbakon, azaz az időseken akart spórolni, ezért elvette tőlük a 13. havi nyugdíjat. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP 2022-ben sikeresen visszaépítette a 13. havi nyugdíjat, amit a mai, háborús időkben is megkapnak az idős emberek. Ezzel visszaadtuk azt, amit Gyurcsányék egyszer már elvettek tőlük

fogalmazott Zsigó Róbert. Hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP továbbra is kiáll azok mellett, akik egykor aktívan vettek részt Magyarország építésében.

Negyedik éve fizet újra 13. havit a magyar állam

Mint korábban megírtuk , január elsejével 6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, azonban itt nem áll meg az emelések és a juttatások sora: idén is kifizeti az állam a teljes 13. havi nyugdíjat, amit 2021-ben kezdett el visszaépíteni. Ennek első lépéseként 1 heti járandóságot kaptak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben már a teljes havi összeget. Bár az államkasszát megviselte az a szociális juttatásokhoz, így a 13. havi nyugdíjhoz sem nyúlt a kabinet, így 2024-ben változatlanul a teljes havi összeget utalja az államkincstár.

A 13. havi kifizetése mindig februárban esedékes, egészen pontosan 2024. február 12-ig legkésőbb. Ekkor egy nyugdíjas átlagosan 220-230 ezer forintot kap pluszba a rendes járandóságán felül. Tehát összesen akár 440-460 ezer forintot is készhez kaphat egy átlagos nyugdíjas.

Hogy érzékeltessük, ez mekkora kiadást jelent az államkasszának, csak erre az egy tételre összesen 449 milliárd forint lett elkülönítve a 2024-es költségvetésben.