A kormány 1,7 milliárd forintot szán a magyarországi sofőrhiány enyhítésére. A program célja, hogy új munkaerőt képezzenek a személy- és az áruszállítás területén is. A pénzből több mint ezren szerezhetnek ingyen jogosítványt.

Semi,Truck,Driver,Making,Conversation,With,Other,Truck,Drivers,Through
Ingyenes sofőrképzést indít a kormány a munkaerőhiány csökkentésére.
Fotó: Shutterstock

A sofőrképző program idén március 1-jén indul.

A képzést a korábbi évekhez hasonlóan az OFA Nonprofit Kft. végzi. A jelentkezők C, C+E és D típusú jogosítványt szerezhetnek. A pályázaton való részvételhez magyar állampolgárság, a legalább 2 éves B-s jogosítvány, egészségi alkalmasság, illetve a képzéstípustól függően II. vagy III. kategóriás pályaalkalmassági határozat szükséges – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A képzésre regisztrált álláskeresők, munkaerőpiaci szempontból inaktívak, és munkahellyel rendelkezők is jelentkezhetnek.

A program az elhelyezkedést is segíti. A partner munkáltatókkal együttműködési megállapodások megkötésére kerül sor, amelynek keretében legalább 12 hónapon keresztül garantálják a programban sikeresen részt vevők elhelyezkedését. Ezen túlmenően az OFA szakemberei mentorálassal segítik a résztvevőket mind a képzés, mind pedig az elhelyezkedés időszakában.

Hátraarc? Földbe állt a vendégmunkások toborzása, márciusig nem jöhetnek a Fülöp-szigetekiek

Jócskán megszigorította a vendégmunkások toborzását az a januárban életbe lépő új idegenrendészeti törvény, amely a végrehajtási rendeletek megjelenéséig egy két hónapos átmeneti időszakot határozott meg, így február végéig nem adható ki vendégmunkásoknak sem munkavállalási, sem tartózkodási engedély. Bár kivételes esetben erre megvan a lehetőség, a vállalkozói oldal egyáltalán nem örül az intézkedésnek, a gyáriparosok szerint a nehézségek ellenére is folyamatos a munkaerőigény a magyar gazdaságban.

Fontos, hogy a program csak feltételesen ingyenes a résztvevőknek.

Az induláshoz legfeljebb 30 százalékos önrész befizetése az elvárt, amit a sikeres képzést követő 12 hónapnyi, a megszerzett jogosítványnak megfelelő gépjárművezetői munkakörben történő munkavégzés után maradéktalanul visszatérít a lebonyolító, 

így a résztvevők lényegében ingyen juthatnak egy piacképes képzettséghez.