Számtalan döntést hozott a kormány a tegnapi napon, ugyanakkor elemezte az európai uniós helyzetet is – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, van egy alapvető nézetkülönbség a magyar álláspont és a többség között, bár Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de a leghangosabban képviseli azt. Ugyanakkor továbbra is azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak.

GULYÁS GergelyBudapest, 2024. február 1.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

A tárcavezető szerint a nézetkülönbség mindeddig kezelhető volt, de most azt látják, hogy nem a kompromisszum elérésére törekednek a nagy tagállamok, hanem a Magyarországgal szembeni zsarolás durva módját alkalmazzák.

Brüsszelben változás kell

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerencse az, hogy néhány hónapon belül választások lesznek Európában.

Tanárok fizetés emeléséről tárgyalt a kormány

A Belügyminisztérium a kinevezési okiratokat módosította mintegy 140 ezer tanár esetében. Az állami fenntartású intézmények legkésőbb a hétfői napon az emelt illetményüket kapják meg, jelezte a tárcavezető. Ugyanakkor jelezte, hogy a kormány szándéka világos:

32,2 százalékos bértömegemelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése. 

Alsó határokat határoztak meg a kategóriáknál, a felső határokat azonban még nem érik el. A bértömeg kiosztásánál a mesterfokozat 2 százalékos pluszt jelent. A hiánytárgyaknál további 4 százalékos illetményemeléssel számolhatnak a tanárok. Ezzel a diplomás-átlagbér 71,8 százalékát éri el a tanárok átlagbére. „Bízunk abban, hogy tudjuk tartani a vállalásunkat, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emelhetjük a tanárok fizetését”, tette hozzá. 

A miniszter szerint világos kereteket is meghatároztak a jogszabályváltozással, szerinte a keretek is világosak lettek. Jelezte, hogy egyelőre a magyar adófizetők fizetik az emelést, az uniótól ígéret van arra, hogy utófinanszírozással fedezik.

Elmondta azt is, hogy pár részletkérdést még nem tisztáztak, ezekre most kerül sor, miután a szakszervezetek azt kérték, hogy a nyugdíjba lépő tanároknak ne kelljen új státuszba áttérniük. Viszont emiatt a béremelésről is lemaradhatnak.

A magyar állam a rendszerváltás óta először becsüli meg a tanárokat

– jegyezte meg.

SMA-szűrésről tárgyalt a kormány, mindenki számára előnyös a tarifaközösség

A kormány tárgyalt az SMA-szűrésekről, ugyan a program 14 hónap után véget ért, de a kormány folytatja, így ugyanazok a kórházak, mint eddig végezhetik ezt a tevékenységet. Erre 450 millió forintot fordít a kormány.

Elfogadta a kormány az építési és közlekedési miniszter javaslatát a Budapest-bérlet átalakításáról, és felhatalmazást adott a végrehajtásra. Lázár János néhány napon belül ismerteti a részleteket.

Az a megállapodás, amit kötött a kormány és a főváros, előnyös mindenki számára

– mondta Gulyás.

Az antifa-ügyről is szó volt a kormány ülésén

A kormány tárgyalt az antifa-ügyről, miután a sajtóhírekben az egyik olasz vádlottról olyan hírek jelentek meg, hogy embertelen körülmények között tartják fogva. A miniszter szerint az uniós előírásoknak megfelelt a fogvatartás, „hazugság, hogy a börtönben patkányok lettek volna”, szerinte általánosan tisztaság van a börtönökben, rendezettek a higiéniás körülmények.

 Úgy látja, egyértelmű, hogy az olasz terhelt szavahihetősége megkérdőjelezhető. 

Hazudott több kérdésben, ráadásul többször a családja is meglátogatta, összesen 323 telefonhívást kezdeményezett, és volt 13 ellenőrzött videóhívása is. Az elkövetett bűncselekmény súlyosságát mutatja, hogy a bírósági tárgyalás során az ügyész 11 év szabadságvesztésre tett javaslatot. Szerinte minden alapot nélkülöző, Magyarországot lejárató akcióról van szó a sajtóhírek alapján.

Európa-szerte elégedetlenek a gazdák, mi erről a kormány véleménye?

Gulyás szerint Európa hosszabb ideje nem zöld politikát folytat, hanem zöld ideológiát próbál ráerőltetni a saját polgáraira. Nehéz elmagyarázni az uniós gazdáknak, hogy vigyázzállásban fogadják a sokkal rosszabb minőségű ukrán gabonát. Egyre nagyobb a feszültség, ezt láttuk Németországban és Brüsszelben is, tette hozzá.

Példátlan a Lánchíd-botrány

Annyira szoros a kapcsolat a Lánchíd felújítását végző vállalkozó és a főpolgármester  között, hogy még a sapkáját is onnan kapja, mondta Gulyás újságírói kérdésre. Szerinte példátlan ez a történet, ugyanakkor jelezte, hogy az ügyet teljes terjedelmében fel kell tárni, hogy kiderüljön az, hogy volt-e korrupció a Lánchíd felújításánál.

Az nem vitás, hogy a Lánchíd felújításánál korrupció történt

– válaszolta egy másik kérdésre. Az ügy pikantériája Gulyás szerint, hogy a Soros Györgyhöz köthető Transparency International ellenőrizte a híd felújítását, és nem talált kifogásolnivalót. 

Hol tart a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása és a reptér visszavásárlása?

A vasútvonal épül, az a reményünk, hogy ebben a ciklusban már vonatok is mennek majd rajta, mondta újságírói kérdésre. A reptér kapcsán azt mondta, hogy hetekre vagyunk a megállapodástól. Egy másik kérdésre, hogy mi lesz a magyar nyugdíjrendszerrel, azt válaszolta, hogy alkotmányos keretek között nem lehet különbséget tenni, ezért egységesen kezelik. Szerinte a 13. havi azoknak is segít, akik alapvetően kevesebb nyugdíjból kell, hogy megéljenek.

Lesz-e mostanában Orbán–Netanjahu-találkozó?

A magyar állam együttérzését fejezte ki a zsidó államnak, amit elszenvedett. A diplomáciai egyeztetések zajlanak, de Izrael minden eszközével saját biztonságára koncentrál, mondta Gulyás, aki szerint ilyen helyzetben nem a magyar félnek kell tolakodnia, hogy a legmagasabb szinten egyeztessen a két kormányfő. 

Orbán van az uniós viták kereszttüzében

Az ATV kérdésére, hogy vétózik-e vagy sem Orbán, azt mondta, nem akar tippelni, Magyarországról nem lehet megítélni, hogy a kormányfők képesek-e kompromisszumot kötni.

Bizonyára iszik

– válaszolta arra a kérdésre, hogy az előző uniós csúcshoz hasonlóan iszik-e kávét, ugyanakkor hozzátette, hogy a döntésnél aligha. Gulyás elmondta, hogy tettek egy kompromisszumos javaslatot előzőleg, amit nem fogadtak el, de folynak a tárgyalások. 

A svéd NATO-csatlakozás kapcsán azt mondta, hogy a kormány támogatja a ratifikációt, ehhez azonban parlamenti többségre és „bizalmat erősítő lépésekre van szükség”. Ha a rendes ülésig megtörténnek ezek a bizalmat erősítő lépések, akkor jó szívvel tudják majd támogatni a csatlakozást. Viszont a svéd kormányfőt továbbra is várják szeretettel a magyar fővárosba. „Ha szövetségesek akarunk lenni, nem is értem, miért kérdés, hogy eljön-e Magyarországra a svéd kormányfő”, jegyezte meg.

Márciusig jelölni fog a Fidesz főpolgármestert, jelezte, hozzátéve, hogy sok potenciális jelölt van, mivel a jelenleginél csak alkalmasabbak lehetnek. Szentkirályi Alexandra jelezte, hogy jelöltállítási folyamat zajlik, ő hozzá nem érkezett ilyen megkeresés és az ügyet lezártnak tekinti.

„Ne higgyenek a pedagógusok a PDSZ-nek”

Semmiképpen ne higgyenek a PDSZ-nek, ha rajtuk múlt volna, semmilyen béremelés nem történik, válaszolta Gulyás arra felvetésre, hogy állításuk szerint a tanárok csak a minimumemelést kapták meg. A tárcavezető szerint nem a tanárok érdekeit képviselik a szakszervezetek.

Nincs megállapodás még Katarral az LNG-ről Gulyás szerint, hangsúlyozta, Magyarország a diverzifikációban érdekelt és abban, hogy az olcsóbb alternatívát sikerüljön választani.

Ukrán–magyar tárgyalásokról és bosnyák szerepvállalásról

Örülünk annak, hogy tárgyalások zajlottak az ukrán és a magyar fél között, mondta a két ország külügyminiszterének találkozója után. Egy másik kérdésre, a boszniai magyar katonai jelenlétről és az ottani misszióvezetőről azt mondta, hogy Magyarország érdeke a Balkán stabilitása. Szerinte az egész ország büszke lehet arra, hogy a magyar hadsereg képes egy ilyen misszióban helytállni.

Felelőtlen a Mi hazánk elnöke, bevált az új ügyeleti rendszer

Magyarország az alkotmány szerint is a nemzetközi kötelezettségeit betartja, felelőtlenek az ilyen kijelentések, mondta Toroczkai mondatairól, aki visszafoglalná a Kárpátalját. Februárban ismert lesz a Fidesz EP-listája, válaszolta egy másik kérdésre.

Bevált az új ügyeleti rendszer

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy gyorsabb lett és jobb minőségű lett azokban a vármegyékben, ahol bevezették. Arra a kérdésre, hogy Budapesten mikor vezetik be, nem adott választ, de nem zárta ki, hogy ez csúszik, de szerinte nem probléma.

Mi lesz a napelempályázatokkal?

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a cégvezetők döntöttek az állami cégek szponzorációs pénzeiről. A napelempályázatokról elárulta, hogy azt egyelőre az állam finanszírozza. 26,7 milliárd forintnyi pénzről döntöttek. A kifizetések nem ragadtak be, 5500 elszámolás van jelenleg folyamatban – tette hozzá.

Megvan a brüsszeli megállapodás?

A minisztert is meglephette, hogy a kormányinfóval egy időben érkezett a hír, hogy megvan a megállapodás az ukrán segélycsomagról.

Modern technológiát alkalmaz a szlovén vállalat, szigorú a magyar vagyonnyilatkozati rendszer

Elfogadhatatlan, ami Sóskúton történt a miniszter szerint, miután a közmeghallgatást szétverték, így „nehéz párbeszédet kezdeni”. Ugyanakkor jelezte a szlovén cégről, hogy semmi olyan nem történik a gyárban, ami aggodalomra adna okot, modern technológiát alkalmaz a vállalat.

Gulyás kérdésre elmondta, minden javaslatot megnéznek a vagyonnyilatkozati rendszert illetően, így az Integritási Hatóság véleményét is. 

A magyar rendszer az egyik legszigorúbb az EU-ban

– tette hozzá.

Lesz idén is kitörés napi túra, hisztériakeltés van az antifa-ügyben

Nehéz megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőségesek érkezzenek, Magyarország ezt szeretné elérni – közölte a február 11-én megtartott kitörés napi túra kapcsán. Mint mondta, Budapest ma a béke szigete Európában, a kormány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

Gulyás kérdésre elmondta, szerda este beszélt Orbán Viktor Giorgia Melonival telefonon. Olaszországban egy hisztéria lett a szélsőbaloldali nő ügyéből, miközben egy erőszakos bűncselekményeket elkövető személyről van szó.
Minden emberi méltóságát tiszteletben tartották a szélsőbaloldali terroristának. 

A honvédelmi miniszter döntött a csádi szerepvállalásról

A honvédelmi miniszter dönt arról, hogy kit rendel ki, mondta arra a kérdésre, hogy nem érzi-e visszásnak, hogy Orbán Gáspár, a kormányfő fia Csádban vállalt katonai szerepet. A miniszter azt is megjegyezte, hogy sok hely van a világban, ahova vágyik, Csád nem olyan.

Fél az Európai Bizottság, szent a béke Orbán és Meloni között

A miniszter szerint a bizottság problémája politikai, semmilyen jogi alapja nincsen annak, ami folyik Magyarországgal szemben. Ez a bizottság félelméből fakad, ugyanis fél az Európai Parlamenttől. 

A két ország kormányfője között a kapcsolat mindig is jó volt, mondta arra a kérdésre, hogy szent a béke-e Orbán és Meloni között. Gulyás szerint ha a magyar kormányfő olasz partnere helyében lett volna, akkor ő is hasonlóan járt volna el, ugyanakkor megjegyezte, hogy a sajtóban „szemenszedett hazugságok” jelentek meg.

Zajlik a visszaváltó automaták telepítése, a svédeknek kell lépéseket tenniük

A palackok gyártása és az automaták telepítése is zajlik, mondta Szentkirályi Alexandra az új hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséről. 

A bizalomhiányt a svédek idézték elő, tehát nekik kell ezt feloldaniuk – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Gulyás a berlini magyar kulturális intézet megrongálásának esetéről elmondta, jó viszonyban vannak az illetékes szolgálatokkal, így tudtak a támadásról. Nem tett semmilyen lépést a főváros, hogy megkapják a 6 milliárdos támogatást a kormánytól a Lánchíd felújítására – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Talán nem látunk drasztikus áremelést a benzinkutakon, a jegybank szent és sérthetetlen

A tárcvavezető bízik benne, hogy nem fognak a benzinárak 800-900 forintra emelkedni. Emlékeztetett, hogy akkor kellett meglépni a benzinársapkát, de reméli, hogy nem lesznek ilyen extrém magas árak.  

A kormány számára a jegybank szent és sérthetetlen

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a kormány véleménye a Monetáris Tanács kamatpolitikájáról. Hozzátette, ezért a jegybank minden döntését tiszteletben tartják.

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmüket!