A turizmus egyre erőteljesebben segíti a helyreállítását, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és a Covid előtti 2019-es rekordév adatait is – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel közölt adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Nagyon jól indította az évet turisztikai szektor, januárban a turisztikai szálláshelyeken 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el.

NAGY Márton
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, míg a külföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal emelkedett.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a 2019-es szintet is 8 százalékkal múlja felül a januári adat.

A legtöbb vendégéjszakát a fővárosban jegyezték (915 ezer), 13 százalékos a növekedés a megelőző évhez képest. A vendégéjszakák száma alapján (250 ezer) a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség a főváros után, itt töltötték a vidéki vendégéjszakák ötödét. A Balatonnál januárban 15 százalékot ért el a vendégéjszakák számának bővülése.

A nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is.

A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítménynövekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához

– állapítja meg a szaktárca, hozzátéve, hogy 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a