A NATO nemzeti haderőkből áll, ezért minden tagállamnak szükséges fejlesztenie haderejét. Magyarország, mely elkötelezett a NATO-tagsága mellett, így is tesz – jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően csütörtökön.

BUS_6620
Magyarország tovább fejleszti a haderejét – üzente Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy egyre több tagállam tervezi elérni azt a NATO-követelményt, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát fordítsa védelmi kiadásokra

Ezt az elvárást Magyarország már 2023 óta teljesíti, ezzel hazánk kivívta a védelmi szövetség elismerését.

Hangsúlyozta: a mostani brüsszeli értekezlet ismételten rávilágított arra, hogy a tagállamoknak jelentősen többet kell beruházniuk biztonságukba. Ez nem egy fájdalommentes folyamat, ugyanakkor a szükséges képességek biztosításához elengedhetetlen, hogy az összes tagállam teljesítse a tavaly, a vilniusi NATO-csúcstalálkozón megújított védelmi beruházási kötelezettségvállalást, és minél előbb a hazai összetermékének legalább 2 százalékát költse védelmi célokra – húzta alá.

Elmondta: 

a miniszteri találkozó kiemelt feladata volt, hogy áttekintse és előkészítse a fennállásának 75. évfordulóját is ünneplő júliusi, washingtoni állam-, illetve kormányfői találkozó védelmi kérdéseit. Ezek közül kiemelkedik a szövetségesek kollektív védelmének erejét és hatékonyságát tovább fokozó tervek véglegesítése is 

– részletezte.

A megbeszélésen hangsúlyosan került szóba a védelmi ipari kapacitások bővítésének szükségessége is, amelyben hazánk szintén élen jár, hiszen az ukrajnai háborút megelőzően már megkezdte a hazai védelmi ipari bázis kiépítését. Ennek jelentőségét az eltelt időszak többszörösen is visszaigazolta

– fogalmazott a miniszter.

Ennyien jelentkeztek az Embert a Vasra kampányban katonának

Több mint 500 fiatal jelentkezett a katonának az „Embert a Vasra!” toborzókampány keretében. A jövő tüzéreinek bruttó 737 ezer forintos fizetést ígér a Honvédelmi Minisztérium. A kampány során az ország több pontjára is elvitték bemutatni a PzH 2000 önjáró löveget, ami lenyűgözte a fiatalokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: Magyarország számára kiemelten fontos a NATO keretében tett vállalások teljesítése, akár a képességfejlesztés, akár a műveleti hozzájárulás, akár a pénzügyi kötelezettségek terén. Hozzátette: Magyarország prioritásként kezeli a Székesfehérváron települt NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság további erősítését a másik két keretnemzettel, Horvátországgal és Szlovákiával partnerségben.

A miniszter közölte továbbá, hogy a csütörtöki értekezlet keretében tartott NATO–Ukrajna Tanács ülésén az ukrán védelmi miniszter tájékoztatást adott az ukrajnai helyzetről, ennek kapcsán pedig a szövetségesek áttekintették az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. 

A tagállamok döntő többsége továbbra is a harc folytatását és a fegyverszállításokat sürgeti 

– mondta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezzel összefüggésben leszögezte, Magyarország álláspontja változatlan: nem szállít fegyvert, és kiáll amellett, hogy csak a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget a háborúnak.