Közélet

A NATO megvédi potyautasait, de elvárják a hadikiadások növelését

Donald Trump korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem védi meg a NATO potyautasait. A szervezet főtitkára szerint ez aláássa mindenki biztonságát.

A bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát idén 18 NATO-tagállam hadikiadásai is elérik, ami rekordnak számít, és ami hatszorosa a 2014-es évben tapasztaltnak, amikor csak három tagállam teljesítette ezt a célt – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőző szerdai sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Stoltenberg szerint 

idén a szervezet tagjai együtt 380 milliárd dollárt fektetnek a védelembe, ami sokkal több a korábbinál, 

ám néhány tagországtól még nagyobb erőfeszítéseket várnak. Elmondása szerint a találkozón a lőszergyártás további növelése is terítékre kerül. Felidézte, hogy az elmúlt néhány hónapban a NATO 10 milliárd dollár értékű szerződéseket kötött, Németország pedig a héten kezdte meg új lőszergyár építését Alsó-Szászországban, amely évente mintegy 200 ezer tüzérségi lőszert hivatott gyártani.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 14: NATO Secretary General Jens Stoltenberg makes a speech during press conference ahead of this week's meeting of NATO defense ministers in Brussels, Belgium on February 14, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / AFP

A NATO-főtitkár az elmúlt évtizedek legnagyobb mozgósításának nevezte a 90 ezer katonát aktiváló NATO-hadgyakorlatot, a Steadfast Defender 2024-et, amely egyértelműen bizonyítja a szövetségesek katonai képességeit.

„A békét soha nem vehetjük magától értetődőnek, azonban nincs közvetlen katonai fenyegetés egyetlen NATO-szövetségesünk ellen sem. A mindazonáltal a művelet révén továbbra is biztosítani fogja, hogy Moszkva ne kételkedjen a szövetségesek felkészültségében és elszántságában” – szögezte le a katonai szövetség vezetője, aki hangsúlyozta azt is, hogy 

a szövetségesek továbbra is támogatják Ukrajnát abban, hogy a beszerzésektől kezdve a logisztikáig mindenben közelítsen a NATO-szabványokhoz, továbbá a transzatlanti tehermegosztás jegyében jelentős fegyver-, felszerelés- és lőszerszállításokat hajtanak végre.

Mint mondta, ez a támogatás valódi segítséget jelent, amely lehetővé tette az Oroszország által megszállt területek felének felszabadítását és azt is, hogy Ukrajna folyosót nyisson a Fekete-tengeren, miközben súlyos veszteségeket okoz az oroszoknak.

Stoltenberg érintette Donald Trump azon kijelentését is, amely szerint az Egyesült Államok nem védené meg azon NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat. A főtitkár szerint minden hasonló felvetés aláássa az összes tagállam biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is, ezért fontos világosan kommunikálni, hogy a szövetség minden tagját megvédik.

Azokra az értesülésekre reagálva, melyek szerint a NATO átveheti az Ukrajnának nyújtott katonai segítség koordinálását, Stoltenberg emlékeztetett: Ukrajna katonai támogatásának 99 százaléka a NATO-szövetségesektől származik, és folyamatosan tárgyalnak arról, hogyan lehet a támogatást a lehető leghatékonyabban megszervezni.

„Ezek folyamatban lévő tanácskozások, de a cél természetesen az, hogy továbbra is a lehető legjobb és legmegbízhatóbb módon biztosítsuk a támogatást Ukrajnának” – hangsúlyozta a NATO-főtitkár.

 

Jens Stoltenberg Ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek