„Forma szempontjából én tettem javaslatot a frakciónak, de a valóságban nem így van” – mondta Sulyok Tamás államfőjelöléséről Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A legutolsó körben a Fidesz elnöksége is megtárgyalta a lehetséges jelöltek kilétét, ezután adta meg a frakció a zöld lámpát. Novák Katalin lemondásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „még mindig vérzik az ember szíve, és ezek fájdalmas dolgok”. Hangsúlyozta: nem volt más választása, miután a kérdésben megbomlott a nemzet egysége.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

Nem csak egy lehetőség volt

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szép számmal akadtak alkalmas jelöltek a köztársaságielnök-posztra, de a tapasztalat, az alkotmány és a jogügyekben való jártasság, a nemzetközi térben való forgolódás és egy életút együtt őt rajzolták ki – utalt Sulyok Tamásra.

Erős ország Magyarország, egy ilyen pillanatban nem egyetlen lehetőség állt elő

közölte Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy helyreállhat-e a nemzeti egység, azt felelte, hogy a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, és erről az elnök dönt, hogy igent vagy nemet mond. Egy olyan ügyben mondott igent, amelyben egyetlen lehetséges válasz születhetett volna: a nem. Ezt mindenki így érezte ebben az országban, ezért egyetlen módon lehetett helyreállítani a nemzet egységét, hogy Novák Katalin lemondott. Az új államfő feladata pedig az egység helyreállítása lesz.

Pedofilügyekben nincs pardon

hangsúlyozta, hozzátéve, hogy hamarosan szigorítanak a jogszabályokon, miután van még tennivaló: „Ha már nem tudjuk a pedofilokat miszlikbe vágni.”

Jön az átvilágítás, rendet fognak tenni

Orbán arról is beszámolt, hogy átvilágítást rendelt el a gyermekvédelmi rendszert illetően, mert a bicskei otthonban szerinte sokáig ment a mismásolás. Az alkalmassági vizsgálatot nem megfelelően végezték el, ki kellett volna tűnni, hogy itt baj van. Az alkalmassági vizsgálatnak mindenre ki kell terjednie:

  • szexuális devianciára, 
  • életmódra, 
  • pszichológiai megfelelésre.

Itt most rendet kell tenni, és rendet is fogunk tenni

szögezte le. 

Arra a kérdésre, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorítása okozhat-e újabb feszültséget Brüsszellel, azt mondta, abból nem tudnak kiindulni, hogy ott mit szeretnének. Abból kell kiindulni, hogy a magyarok mit szeretnének, és ezt majd a magyarok el fogják dönteni. „Ki fogják mondani újra a magyarok, hogy a gyermekek szexuális felvilágosítása kizárólag a szülők feladata” – tette világossá. Nem engedik meg, hogy nagykövet vagy Brüsszel beleszóljon az életünkbe.

Kapuzárási pánik van Brüsszelben

Kapuzárási pánik van Brüsszelben, vége a dalnak összegezte az Európai Bizottság működését a kormányfő. Ezzel magyarázza, hogy miért kerül elő a migráció, a háború, az LMBTQ, bár szerinte ezeket ki kell bekkelni. Nem sok idő van, júniusban EP-választások lesznek. A migrációt nagyobb kérdésnek tartják, itt megosztott a helyzet. Ugyan masszív többség van a nemzeti szuverenitás mellett, de „nagy a fizetett ügynökök száma”.

Soros György 2016-ban közzétette a hírhedt Soros-tervet, amiben pont azok a javaslatok szerepelnek, amelyek a kapuzárási pánikban szenvedő brüsszeliek munkaanyagában is előbukkannak.

Meg tudták akadályozni a korábbi próbálkozásokat, de most újabb próbálkozások vannak. Voltak, akik kifejezetten erélyesek voltak ebben a kérdésben, mint a szlovákok, szemben a csehekkel vagy a lengyelekkel.

Csökken a háború támogatottsága

A miniszterelnök szerint a realitások nyilvánvalók voltak: Oroszország megtámadta Ukrajnát, de egy háborúba nem szabad belemenni. Az életszerű tények is azt mutatták, hogy nincsen megoldás a harctéren, mert az oroszokat nem fogják legyőzni az ukránok. Miután megmondta a NATO, hogy katonákat nem küld, világos volt, hogy ilyen megoszlás mellett Oroszországot nem lehet katonai értelemben térdre kényszeríteni. Iszonyatos pusztítás, pótolhatatlan életek mennek tönkre, ez súlyos felelősség – fűzte hozzá. 

Megérti, hogy a franciáktól és az amerikaiktól messze van a háború, de hozzánk közel van, itt van mellettünk. Ezért mi magyarok nem osztjuk ezt az álláspontot, nekünk létkérdés, hogy itt béke legyen. A helyes nemzeti álláspont magyar szempontból a tűzszünet és a békemegállapodás.

A nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe, majd a választók ezt a kérdést eldöntik

mondta a háború társadalmi elfogadásáról. Hozzátette, eljön az a pillanat, amikor a társadalom is számon kéri majd politikusokat, nem lesz könnyű ezt a tévedést beismerni, a migrációt se volt könnyű. „Ezért várjuk az amerikai elnökválasztást, ott sem  szívesen ismerik be a hibákat” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy egy békepárti EP-választás és egy Donald Trump együtt békét tudnak teremteni.

A svéd NATO-csatlakozásról

„Volt egy-két függőben lévő kérdés, arra a kértem a frakciót, hogy adjanak nekem időt” – mondta a svédek NATO-csatlakozásáról. 

Jelezte, hogy a mai napon kötnek katonai együttműködési megállapodást, amiben lefektetnek néhány célt.

Hangsúlyozta, hogy el kell fogadniuk a svédeknek, hogy nem vagyunk egyformák. Mi családközpontú ország vagyunk, ezeket a modern „konfigurációkat” nem veszi be a gyomrunk, de szerinte ez kezelhető. Most ráadásul egy katonai szövetséget kötnek, ami nem érték-, hanem érdekalapú. „Ezt pecsételjük meg a mai napon” – zárta a kormányfő az interjút.