Az üzemanyagárak növekedésének lassulására számít a következő hetekben a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó. Az InfoRádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy jelenleg nincs semmilyen realitása annak, hogy a kormány ismét beavatkozzon az üzemanyagárakba, habár Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban úgy vélekedett, hogy a benzin esetében lát esélyt az árak kiigazítására.

B63X263620221207 TatabányaVége az üzemanyag árstopnak. Benzinkút  Tankolás Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ
Sokakat érintett érzékenyen az üzemanyagok jelentős drágulása.
Fotó: Flajsz Péter / 24 Óra

Mindkét üzemanyagtípus esetében év eleje óta emelkednek az üzemanyagárak. Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára literenként 7 forinttal, a dízel ára literenként 10 forinttal drágul. Grád Ottó emlékeztetett, hogy az adózási kötelezettségek miatt január elsején 20 forinttal, a hónap közepén pedig további 21 forinttal drágultak az üzemanyagok. Ezt csak tovább tetézve a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a forint gyengélkedése is.

A szakértő azonban bízik benne, hogy a jövő héten már nem kell számítani jelentős drágulása a hazai kutakon, az előrejelzések szerint ugyanis várhatóan visszakorrigál a kőolaj jegyzése.

Ha tartós marad a kőolajár-csökkenés, annak a jövő héten már mindenképpen hatása lesz a hazai üzemanyagárakra is

– vélekedett Grád Ottó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára kiemelte azt is, hogy Európa-szerte érezhető némi hiány a gázolaj piacán, emiatt lát árnyalatnyi bizonytalanságot dízelfronton. Emiatt fogalmazhatott úgy a nemzetgazdasági miniszter, hogy inkább a benzin esetében nyílhat lehetőség korrekcióra.

Üzemanyagárak: Nagy Márton megkérte a Molt, hogy tartsa be a korábbi vállalását – csökkenhet a benzin ára

A kormány azt kérte a Moltól és az üzemanyag-forgalmazóktól, hogy regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagot biztosítsanak Magyarországon.