A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk – hangsúlyozta Nagy Márton a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyaláson.

NAGY MártonBudapest, 2023. november 9.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodás aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én. A távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg.
MTI/Mónus MártonBudapest, 2023. november 9.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodás aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én. A távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg.MTI/Mónus Márton
Üzemanyagárak: Nagy Márton megkérte a Molt, hogy tartsa be a korábbi vállalását – csökkenhet a benzin ára. Fotó: Mónus Márton

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán adott ki közleményt. Ezek az egyeztetések rendszeresek, a felek ezúttal is áttekintették az üzemanyag-ellátásra és az árakra ható hazai és nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

Nagy Márton az egyeztetésen kihangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett, 

így arra kéri az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Az is kiderült, hogy a korábbi hónapoknak megfelelően újra megvizsgálták a régiós szintű árak kialakításának lehetőségeit azzal a céllal, hogy a hazai üzemanyagárak legalább a középmezőnyben szerepelhessenek. A miniszter kijelentette, hogy a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem azonosítható ilyen lehetőség.

A felek megerősítették, hogy a kormány és a miniszter álláspontját megfontolva, célkitűzéseikkel azonosulva törekedni kívánnak arra, hogy vállalásuknak eleget tegyenek. A nemzetgazdasági miniszter ennek kapcsán kiemelte, hogy a megfizethető üzemanyag közös érdek, amely a családok védelme mellett hozzájárul a fogyasztás helyreállításához és a 4 százalékos eléréséhez.

Nem először kapnak figyelmeztetést a kormánytól a magyar üzemanyag-kereskedők

Még tavaly szeptemberben számoltuk be arról, hogy Nagy Márton, akkor még gazdaságfejlesztési miniszterként leült a Mol vezetőivel tárgyalni. Akkor a tárcavezető havi rendszerességgel kért jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, és a minél hamarabbi moderálásukra tett ágazati lépésekről.

Az egyeztetés villámgyorsan eredményt ért: egy hónap leforgása, október végére a benzin 57 forinttal, a gázolaj pedig 31 forinttal lett olcsóbb, az áresés pedig nem állt meg és december végére megközelítette a 100-100 forintos literenkénti engedményt a szeptemberi bázishoz képest.

Mostanra újra égetővé vált az üzemanyagárak alakulása, ugyanis mind a benzin, mind a dízel literenkénti átlagára meghaladta a 600 forintot. Az idén 56, illetve 66 forinttal drágult a benzin, illetve a dízel literenkénti nagykereskedelmi ára. Jóllehet ebből 41 forint a kötelező jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 15 és 25 forint emelkedés állt be a benzinnél és a dízelnél.

Legközelebb jövő héten hétfőn válnak ismertté az új nagykereskedelmi üzemanyagárak. Legkésőbb abból látszani fog, lett-e hatása ezúttal is a miniszteri figyelmeztetésnek.

Nem erről volt szó: kihirdették az új üzemanyagárakat Magyarországon – minimális csökkenés jön, de elmarad a látványos áresés

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy két számjegyű árcsökkentés is jöhet a magyar benzinkutakon. Ebből nem lett semmi.