A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését – írta legfrissebb Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter. 

_VEZ6347
Varga Mihály: a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mint írta, ennek érdekében a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal (EKB) egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét.

A Pénzügyminisztérium előzetesen az Európai Központi Bank véleményét is kikérte a tervezettel kapcsolatban, amelynek észrevételeit beépítette a javaslatba. Az EKB által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti, kizárólag a jegybank egyéb tevékenységeire terjesztené ki a felügyelőbizottság jogkörét.

Ezek közé tartozik a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyási jogkörének biztosítása meghatározott értékhatár feletti gazdasági döntések esetén, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása, és a beszámolási kötelezettség előírása is – ismertette a tárcavezető.

Matolcsy György: Nagy Márton irányítja a jegybank elleni támadásokat

Kemény üzeneteket fogalmazott meg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.