A banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási Alap vagyona idén január végén bő 167 milliárd forint volt, a szanálással helyreállítható banki működés finanszírozásában segítő Szanálási Alapé pedig közel 128 milliárd forintot tett ki. A betétbiztosítási garanciaalap feltöltöttsége jóval meghaladja az uniós és hazai jogszabályi minimum elvárásokat. Mindez azt jelenti, hogy kivételes összegek védik a hazai pénzügyi rendszer stabilitását.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Fotó: Shutterstock

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzeszközei idén január 31-én meghaladták a 167 milliárd forintot. Az uniós jogszabály, illetve a hazai hitelintézeti törvény előírása szerint a garanciaalapnak legkésőbb 2024. július 3-ig kellett volna elérni a megfelelő feltöltöttségi szintet, ami a potenciális kártalanítási kötelezettség alá tartozó teljes banki betétállomány 0,8 százalékára rúg.

A január végi összeg ezzel szemben már 1,15 százalékos feltöltöttségi szintet jelez.

Az OBA-nak már 2023-ban sikerült elérnie a jogszabály által előírt mértéket, mostanra pedig – a hitelintézeti piac szereplőinek, az OBA tagintézményeinek befizetései révén – immár jelentősen meg is haladta ezt.

A feltöltést úgy sikerült határidő előtt teljesíteni, hogy a 2022-ben – a hazai bankrendszeren kívüli nemzetközi okok miatt – végelszámolás alá került hazai Sberbank betéteseinek több mint 140 milliárd forintot fizetett ki az OBA a banknál maradt betéteik után. A betétesek érdekét védő fontos idei változás, hogy az OBA (a korábbi 10 munkanap helyett) ez évtől még gyorsabban, immár 7 munkanap alatt fizetné ki a betéteseket, ha egy bank esetleg bajba kerülne.

Az OBA egy hitelintézet fizetésképtelensége esetén nyújt betétesenként és hitelintézetenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint kártalanítást a pénzüket eddig ott kamatoztató vállalati és lakossági betéteseknek.

A kripto azonban nem garantált

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyes itthoni ügyfelek körében népszerű kriptoeszközökre nem vonatkozik az OBA garanciája.

Az OBA és a Szanálási Alap együttesen 2024 január végén közel 300 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, és a pénzügyi stabilitási védőháló fontos részeként segítik a magyar bankrendszer biztonságos működését. A korábbiakban sem a két alap egyenként számított, sem együttes feltöltöttsége még sohasem ért el ilyen mértéket. Rendkívül magas szintű védelem áll tehát azon ügyfelek mögött, akik valamelyik itthoni hitelintézetben tartják pénzüket, illetve fialtatják betéteiket.

Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelt stratégiai kérdésekben egyeztetett. Megállapították, hogy egyensúly van a gazdaságban és fenntartható a növekedés. Mint írták, csökkenő pályán vannak a kamatok és sikerült mérsékelni a költségvetési hiányt és az államadósságot.