Tavaly minden eddiginél magasabb összeget, összesen 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók SZÉP-kártyákra, amely negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-ben látott összeget (354,7 milliárd forint).

BA-987520230801 Békéscsaba 

Illusztráció
Ismét lehet Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásával hideg élelmiszereket vásárolni az elfogadóhelyeken Békésben is.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: Székely András eladó20230801 Békéscsaba IllusztrációIsmét lehet Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásával hideg élelmiszereket vásárolni az elfogadóhelyeken Békésben is.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei HírlapKépen: Székely András eladó
Tavaly a kártyabirtokosok összesen több mint 449,4 milliárd forintot költöttek.
Fotó: Bencsik Ádám

A 2023-as rekordfeltöltéshez a kormány döntése is hozzájárult. A kormány a családok védelmében ugyanis korábban arról döntött, hogy 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak. Az intézkedésnek köszönhetően így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege, valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hideg élelmiszerek vásárlására is felhasználhatták.

Tavaly a kártyabirtokosok összesen több mint 449,4 milliárd forintot költöttek.

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a kártyatulajdonosoknál. A kártyákon lévő kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében a kormány felkéri a SZÉP-kártya-szolgáltatókat, hogy értesítsék azon ügyfeleiket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15. előtt jóváírt juttatás áll rendelkezésre a számlájukon.

A cafetéria a belföldi turizmus motorja – nagyot ugrott a SZÉP-kártyás forgalom tavaly

A SZÉP-kártyákra feltöltött összegek 25 százalékkal növekedtek tavaly; a fizetőeszköz továbbra is a belföldi turizmus motorja.

A kormány 2011-ben azzal a céllal hozta létre a SZÉP-kártyát mint béren kívüli juttatási formát, hogy a családokat segítve támogassa a munkavállalók rekreációját, valamint a hazai turisztikai és vendéglátóipart erősítse a kereslet bővítésén és a fogyasztás növelésén keresztül. Ahhoz, hogy a betöltse a neki szánt szerepet, szükség van arra, hogy a családok éljenek a pihenés, a közös időtöltés lehetőségével, és felhasználják a rendelkezésükre álló összegeket.

A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést, amelynek érdekében 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat, a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A SZÉP-kártyákon lévő források felhasználása is ez utóbbihoz járul hozzá.

Mi történik a beragadt pénzekkel?

Év végén mintegy 80 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, Princzinger Péter tájékoztatása szerint, aki erről a VG Óperencia podcastnak nyilatkozott.

Mint mondta, 

ezt érdemes lenne felhasználni május 31-ig, noha utána sem vész el, 

bár a bankok néhány százalékot levonnak belőle.