A kormány az augusztus–decemberi időszakban hideg élelmiszer vásárlására is kinyitotta a felhasználásának lehetőségét – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből. Ezzel egy időben – a turisztikai szektor támogatására – több mint 40 százalékkal, 650 ezer forintra emelte az adómentesen juttatható SZÉP-kártya összeghatárát az év hátralévő időszakára. A munkáltatók tömegesen éltek is azzal, hogy alkalmazottaik teljesítményét, főként az év vége felé, plusz SZÉP-kártya juttatással ismerjék el.

Budapest, 2023. június 21.
Egy vevõ SZÉP-kártyával fizet Budapesten 2023. június 21-én. A kormány a gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedõ döntésként arról határozott, hogy lehetõvé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre. Eszerint augusztus 1-jétõl december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetõség.
MTI/Máthé Zoltán
Tavaly 449,4 milliárd forintot költöttek a felhasználók.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Decemberben így történelmi magasságot ért el a havi SZÉP-kártya-feltöltések értéke:

83 milliárd forint érkezett a plasztikokra, 58 százalékkal haladva meg a 2022. decemberi szintet. Az adatok szerint az előző év végi felhasználáshoz képest 2023 decemberében 13 százalékkal nőtt a turisztikai szolgáltatásokra fordított összeg.

2023-ban a feltöltések mellett a költések is minden korábbit felülmúltak: tavaly 449,4 milliárd forintot költöttek a felhasználók, a megelőző évit 17 százalékkal szárnyalva túl, 2019-hez viszonyítva pedig több mint kétszeresére nőtt (136 százalék), és reálértéken is 61 százalékkal emelkedett. A szálláshelyeken tavaly összesen 516 ezer felhasználó vette igénybe számlája kiegyenlítéséhez a SZÉP-kártyáját.

Emellett továbbra is szívesen fizettek vele éttermekben és turisztikai attrakcióknál, a SZÉP-kártya a turizmus kiváló év végi hajrájához is jelentősen hozzájárult.

A,Family,Having,A,Meal,Together,In,A,Restaurant.
Továbbra is szívesen fizettek SZÉP-kártyával az éttermekben. Fotó: Shutterstock

A SZÉP-kártya továbbra is a turizmus motorja, különösen vidéken, ahol a belföldi forgalom zöme összpontosul. 2022-höz képest a felhasználók száma jelentősen bővült, mára meghaladja a 2,7 milliót. Emellett az elfogadóhelyeké is közel 10 százalékkal, 60 ezerre növekedett az elmúlt évben.

A december végi adatok szerint több mint 83 milliárd forint áll rendelkezésre a SZÉP-kártyákon, ami a magyar családok belföldi pihenését, étterembe járását, kikapcsolódását szolgálja majd, a turisztikai szolgáltatók számára pedig bevételt jelent a következő hónapokban.

Neves szakportál sorolta a világ legjobb úti céljai közé Budapestet

A magyar főváros mellett csak három európai helyszín került a legjobb 24-be.