Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

city taxi
Leintette a a taxis céget / Fotó: Mediaworks

A GVH gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat a vállalkozás lényeges jellemzője és az általa nyújtott személytaxi-szolgáltatáshoz kapcsolódó kötelezettségvállalásai tekintetében.

A City Taxival szemben versenyfelügyeleti eljárást indítottak, mivel a hatóság észlelte, hogy 2024. január 10-től 

a vállalkozás valószínűsíthetően több ponton is megtévesztetve népszerűsítette a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával.

A City Taxi ugyanis

  • „a magyar” jelző – többlettartalom nélküli használatával – valószínűsíthetően megtéveszti a fogyasztókat a vállalkozás lényeges jellemzője kapcsán,
  •  valószínűsíthetően azt a benyomást kelti a fogyasztókban, hogy a vállalkozás által alkalmazott „árgarancia” egyedülálló, és önkéntes alapon nyújtja, holott azt jogszabályi előírás alapján kell biztosítania.

A GVH ígéri: a piaci szereplőkkel együtt dolgozzák ki az új versenytörvényhez szükséges gyakorlatot

Az Országgyűlés elé került a versenytörvény módosítása, amely lehetővé tenné az „alapvető jelentőségű vállalkozások” kényszerértékesítését a piaci verseny torzulása esetén. Ez azt jelenti, hogy ha a kijelölt cégek a működésükkel rontják a magyar piaci versenyt, akkor a GVH részben vagy egészben a vállalkozás értékesítésére kényszerítheti a tulajdonost. A versenyhivatal hangsúlyozta, hogy ez egy Európában régóta bevett gyakorlat, amelynek az alkalmazásához a piaci szereplők véleményét is ki fogják kérni.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítását indokolja, hogy e kereskedelmi gyakorlatokat a vállalkozás többek között országos rádióadón keresztül valósította meg.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette 

– hangsúlyozta a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. 

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.