Magyar gazdaság

Matolcsy György a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott a 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei. A kínai program során Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének.

A Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórumon Matolcsy György jegybankelnök a globális pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatások: gazdasági széttagoltság mérséklése és megelőzése témájú panelbeszélgetésen vett részt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

20220519 Budapest Magyar Nemzeti Bank  MNB  Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontjának bemutatása KonferenciaFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG A képen: Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Matolcsy György tiszteletbeli professzori kinevezést kapott / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nemzetközi konferencia fókuszában a gazdasági és pénzügyi területek főbb kérdései, a kínai pénzügyi nyitás és a globális gazdasági fejlődés aktualitásai és a geopolitikai kihívások álltak.

Matolcsy György jegybankelnök a panelbeszélgetés során kifejtette, hogy milyen kihívásokkal néz szembe jelenleg a nemzetközi monetáris rendszer, és melyek a lehetséges megoldások ezekre a kihívásokra. A jegybankelnök kiemelte, hogy tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. Hangsúlyozta, hogy a zöld és a digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

Matolcsy György mellett a fórumon előadóként részt vett a Xuan Changneng, a kínai jegybank alelnöke, Liao Min, kínai pénzügyminiszer helyettes, Zhou Xiaochuan, volt kinai jegybankelnök, Zhu Min, a Tsinghua Egyetem Nemzeti Pénzügyi Kutatóintézetének elnöke, valamint a kínai jegybank és az IMF korábbi alelnöke, Boris Vujcic, a horvát jegybank elnöke, a világszerte elismert Nouriel Roubini közgazdász, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz közgazdász, Michael Spence, a Stanford Graduate School of Business dékánja, Jacob Frenkel, az izraeli jegybank korábbi elnöke és a G30 alapítványi igazgatóságának elnöke, Danny Quah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem dékánja, valamint a világ számos országából érkezett gazdasági, pénzügyi és monetáris politikai szakember és az egyetemi világ képviselői. A konferencia elsődleges célja volt, hogy megvitassák a jelenlegi globális gazdasági és pénzügyi helyzet kihívásait, melyek előrevetíthetik egy új nemzetközi gazdasági rend kialakulásának lehetőségét.

A kínai program során Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének.

A fórumot követően Matolcsy György kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

 

jegybank kína Matolcsy György
Kapcsolódó cikkek