A hazai élőhal-termelésnek átlagosan 30-40 százaléka kerül a magyarok asztalára, 20-30 százalék pedig exportra, főként Németországba és Romániába. Leginkább pontyot eszünk – ez a hal adja a magyarországi termelés mintegy 83 százalékát. Erősen lemaradva következik a szürkeharcsa, majd a süllő és a pisztráng, van egy kevés kecsege és tokhal, és főként halászlébe való potyadékként a keszeg is utat talál a honi konyhákba. Az importhalak között előkelő helyet foglal el a lazac és a szardínia, népszerű a tonhal és a makréla is, bár az utóbbiaknál a nehézfém-szennyezettség kockázata viszonylag magas lehet.
Minden halfaj esetében fontos a származási hely, a magyar halfogyasztásban is túlsúlyt képviselő tengeri halak esetében pedig különösen az, hiszen esetükben a régóta ismert nehézfémek mellett a nano- és mikroműanyagok is képviselhetnek egészségügyi kockázatokat, miközben a tógazdaságokban előállított édesvízi halaknál ilyenekkel gyakorlatilag nem kell számolni. A műanyagmorzsalékok jelentette kockázat különösen a nagy mennyiségű műanyagszemét közelében merül fel, ahol is az UV-sugárzás hatására e tárgyakról leszakadó molekulák nagy mennyiségben lehetnek jelen, és könnyen bekerülhetnek a halak szervezetébe, onnan pedig a mienkbe. (Szakértők szerint ettől a kockázattól elsősorban a Csendes-óceánból származó halak lehetnek mentesek.)
A sok más környezetszennyezésből adódó, egyéb kitettséggel együtt ezek valós veszélyek lehetnek, de a hat kilogrammot némileg meghaladó fejenkénti halfogyasztásunkkal nem vagyunk túlzottan kitéve ezeknek. Összehasonlításul:
Stündl László, a Debreceni Egyetem mezőgazdasági és élelmiszeripari karának dékáni posztját is betöltő kutató szerint a hazai halfogyasztás növekedésének elhanyagolható üteméért az említett kockázatok kevéssé tehetők felelőssé. Az okok inkább a hagyományainkban keresendők, no meg abban, hogy a hal drága, a magyar fogyasztó pedig köztudottan árérzékeny.
A versenytermékek árelőnye idén kifejezetten kiugró, hiszen egy kiló jó minőségű csirkecomb már 1200 forintért is megvásárolható, és a sertéscsülök kilójáért sem kérnek többet 1500 forintnál, ezzel szemben
egy kiló pontyszeletért idén már akár 4500 forintot is ki kell adnunk,
sok más hely mellett például a Hortobágyi Halgazdaság vonzáskörzetébe tartozó debreceni nagypiac halárusainál is. Igazán magas ára viszont a szürkeharcsának van, amelynek nyúzott változatából csaknem 9 ezer forintért kaphatunk meg egy kilót. Élő ponty egyes termelőknél már 1900 forintért is kapható, miközben a tisztított halat 3100 forintért, a halszeletet 4050 forintért, a filét pedig 4300 forintért kínálják.
Stündl László szerint azonban minden esetleges ellenérv mellett is hiba lenne a halat a táplálkozásból kihagyni. Már csak azért is, mert némely létfontosságú anyagot – például az ómega-3 telítetlen zsírsavat – szinte kizárólag ebből a forrásból tudunk beszerezni. A szintén leginkább halak fogyasztásával bevihető nyomelemek közül nagyon fontos a jód, illetve a szelén, mivel nálunk ezek más természetes forrásból szintén csak korlátozottan elérhetők. Mindezen előnyökhöz járul még hozzá, hogy
a hal könnyen emészthető, kalóriatartalma alacsony, így az optimális testsúly megőrzésében és visszaállításában kiemelt szerepre tarthat számot.
Tehát ebben a szerepében más állati fehérjeforrással szintén nehezen helyettesíthető.
Más okok mellett a hazai hal iránt leginkább csak karácsonykor megnyilvánuló érdeklődésnek és a tengeri halak térhódításának minden bizonnyal nagy szerepe van abban, hogy
a kilencvenes évek elején még 25 ezer tonnát meghaladó haltermelés 2016-ra 16 ezer tonna közelébe süllyedjen, majd évi pár ezer tonnás emekedést követően újra húszezer tonna alá csökkenjen.
A lehalászási jelentés szerint 2023-ben 19 673 tonna halat termeltek a tógazdaságok, ami 7,3 százalékkal maradt el az előző évitől. A főként afrikaiharcsa-előállítást jelentő, intenzív rendszerben 10,3 százalékkal kevesebb – összesen 5664 tonna – halat termeltek, ebből 4386 tonna szolgált étkezési célokat.
Az export értéke 10,4 milliárd, míg az importé 52,3 milliárd forint volt, így a hal-külkereskedelmi mérleg 41,9 százalékos passzívuma 3,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. A deficit évek óta növekszik, ami erős korrelációt mutat azzal, hogy az importhal túlnyomórészt feldolgozott formában – filéként vagy konzervben – érkezik, míg a magyar halexport igen tetemes részben élő hal. Tavaly ezt a nem túl kedvező helyzetet a gyenge forint és a magas infláció csak tovább rontotta.
Sokat javított viszont a haltermelők helyzetén az, hogy a központi költségvetés a tógazdasági vízhasználat díját a 2023-as évre átvállalta.
Ennek ellenére a legnagyobb áremelkedést éppen 2023 hozta, amikor is a januári 2650 forintról 3730 forintra drágult átlagosan kilónként, hogy aztán idén további jó pár száz forinttal emelkedve elérje a már említett 4500 forintot.
A fogyasztó szempontjából kétségkívül a legjobb év a 2018-as volt, amikor a hal áfája 27-ről 5 százalékra csökkent. Ez azt jelentette, hogy a pontyszeletek kilójáért a megelőző évi 2300-2400 forint helyett némely nagyáruházak csak 1900 forintot kértek. Az örvendetes árcsökkenés az importot is érintette: a lazacfilé például a korábbi 7000 helyett 5800 forintért is beszerezhető volt, a pangasius- és tilápiafiléért pedig a korább 2000 forint helyett mindössze 1800 forintot kértek.
A pénztárcabarát halárak még 2019 decemberében is maradtak – ekkor 2140 forintért vehettünk egy kiló pontyfilét, majd enyhe emelkedés után, 2022 januárjában már 2650 forintot kellett kiadnunk ugyanezért, hogy aztán decemberben 3700 forint feletti összeget kelljen legombolnunk érte.
A kormányzat, úgy tűnik, idén sem hagyja magukra a haltermelőket. Október 25-i határidővel hárommilliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatásra pályázhattak, amit a területükön lévő természeti értékek megóvására fordíthattak az extenzív gazdálkodást folytató termelők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.