Az ország 33 hulladékudvarában már leadhatók a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok. Ezen anyagok elszállítására a MOHU bizonyos településeken, tesztjelleggel, házhoz menő gyűjtést is indított – derült ki a vállalat lapunknak küldött közleményéből.
A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján. Jelenleg 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető a konyhai élelmiszer-hulladékok leadása.
A MOHU becslései szerint egy személy nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, hiszen így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak. A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényeben kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni.
A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokon is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények. Fontos azonban, hogy
nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket. Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A pontos lista a https://mohu.hu/hu/biohulladek oldalon is megtalálható.
2022. évi adatok alapján az EU-ban jelenleg a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik elkülönítve és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész pedig továbbra is kihívás, hogy hogyan tudnak belőle újrafeldolgozható anyagot előállítani. A hazai települési hulladék 34 százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként pedig a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.