Év elején relatíve nyugodt volt a piac, nem voltak olyan kilengések az árakban, mint 2021–2023-ban – áll a Magyar Állattenyésztők Szövetsége lapjában a marhahús és a tej piacáról szóló elemzésben. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az uniós nyers tej ára jóval az ötéves átlag felett állandósult az első fél évben, majd egy növekvő trend rajzolódott ki. A novemberi spot piaci tejár a 2022. októberi csúcsot megdöntve, 100 kilogrammra vetítve a 70 euró feletti szinten új rekordot ért el. Ez az uniós átlagárhoz képest 35, a magyarhoz viszonyítva 50 százalékos különbség. A nyári hónapokban a vaj intenzíven kezdett drágulni, és szeptemberben soha nem látott magasságokba emelkedett, a 8000 euró tonnánkénti árat is meghaladva az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal múlta felül.
Magyarországon júliusig a nyers tej átlagos felvásárlási ára a kilogrammonkénti 164–166 forintos sávban mozgott, majd három hónap alatt mintegy 10 százalékot növekedve az októberi ár már a 180 forintot is meghaladta, ami 17, az elmúlt öt évben mért októberi átlagárhoz képest pedig már 33 százalékos növekedés. A lendület novemberben sem lankadt: az ár 192,17 forintra emelkedett, ami éves alapon 20 százalékos növekedés.
Az év derekán a nyerstej-exportban is fordulat következett be: az első féléves csökkenést növekedés váltotta fel, így május és november között 75 százalékot javulva 133-ról 233 forintra emelkedett. Ezzel
Erősödött Magyarország pozíciója a nemzetközi tenyésztési hálózatokban is – derült ki a Bognár László, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója által elmondottakból. Mint fogalmazott:
lépésről lépésre hajtottuk végre azt a hatalmas átalakítást, amely alapjaiban újította meg a tenyésztésszervezés, teljesítményvizsgálat és tenyészértékbecslés rendszerét.
Sikerült újraindítani a hazai tenyészértékbecslést, az év harmadik negyedévében sikeresen teljesítették a kötelező nemzetközi teszteket, így a rendszer visszakapcsolódhatott a globális tenyésztési hálózatokba. Ez a lépés lehetővé tette, hogy a magyar tenyésztők újra élvezhessék a nemzetközi elismerés és együttműködés előnyeit, megerősítve Magyarország helyét a globális tenyésztési közösségben – tette hozzá. Az ügyvezető igazgató azt is nagy eredménynek tartja, hogy az egyesületet bízták meg a kazah tejtermelés nemzeti tenyésztési programjának kidolgozásával.
A húsmarhatartók élénk élőállat-keresletről és magas felvásárlási árakról számoltak be, de elmondták azt is, hogy
sokat segítene a húspiacon, ha a sertéséhez hasonlóan a marhahús áfatartalma is 5 százalékra csökkenne.
Ez fehérítené a gazdaságot, és élénkítené a hazai fogyasztást. Ezzel szemben most az egyedülállóan magas, 27 százalékos áfa indokolatlanul a luxuscikk kategóriában tartja Magyarországon a marhahúst. „Az input árak egyre magasabbak, ezért folyamatosan árat kell emelni, ami a 27 százalékos adó mellett nehezebb megtenni, mint az 5 százalékos mellett – mondta a lapnak Kanyar Roland, a Hubertus Kft. állattenyésztési ágazatvezetője.
Papp Sándor törzstenyésztő ugyanakkor úgy véli, hogy a járulékos költségek emelkedése miatt a marhatartóknál nem realizálódott teljes mértékben a magasabb felvásárlási ár. A húsmarháknál azonban van egy kis mozgásterük a gazdáknak: ha kis súlyban nincs jó ára a marhának, akkor tovább lehet őket tartani és később értékesíteni. Ehhez azonban előrelátónak kell lenni a takarmánykészlettel és az istállók vagy kifutók férőhelyével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.