BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranyárban a dinnye: a mézédes magyarért már szezon előtt is sokan sorban állnak

Az importgyümölcs is nagyon kelendő, de sokan a hazaira fenik a fogukat. A Békés vármegyei termelők már dolgoznak, hogy június végétől elérhető legyen a nap érlelte magyar dinnye.

Akár ezer forint felett is kínálják kilónként a mediterrán országokból származó görögdinnyét, mégis sokan megveszik – ha másért nem, a nyár ízének korai ígérete miatt. A boltok polcain már most ott sorakozik a marokkói, spanyol, görög vagy olasz gyümölcs, miközben a hazai dinnye, a magyar nyár igazi szimbóluma, még csak fejlődik a fóliák alatt. A különbség nemcsak az árban, hanem az ízben is tetten érhető: a vásárlók és a termesztők egybehangzó tapasztalata szerint a magyar dinnye verhetetlen – írta a Beol.

Dinnyefold-19 magyar dinnye
A Békés vármegyei termelők már dolgoznak, hogy június végétől elérhető legyen a nap érlelte magyar dinnye / Fotó: Németh András Péter

Békés térsége évtizedek óta a magyar dinnye egyik fellegvára, az ottani termelők már áprilisban elkezdték a palántázást. Mochnács György békéscsabai dinnyés elmondása szerint 

a növények jó időt kaptak, a talajban elegendő tápanyag van, és bár még hűvösek a reggelek, már nem kell fagyoktól tartani. 

A három fagyosszent elmúltával eltávolították a fóliatakarót – innentől a természeten és a gondos munkán múlik, hogy milyen lesz az idei termés.

Nem mindenütt alakult ilyen szerencsésen az évkezdet: Gerendáson például néhány tábla jégverést szenvedett el. Ancsin László szerint azonban a gabonák sokkal nagyobb kárt szenvedtek. A dinnyeültetvényekben még bőven van remény – és rengeteg munka.

A hazai dinnye nem csupán finomabb, de sokkal nagyobb kockázattal és költséggel jár az előállítása is. Egy hektárnyi görögdinnye megtermelése Békésben körülbelül 4,5 millió forintba kerül, ami tartalmazza az anyagköltséget, földmunkát, tápanyagokat, bérleti díjat, élőmunkát, növényvédelmet, vetőmagokat és palántákat. A legnagyobb szeletet az élőmunka teszi ki, ami jól mutatja, mennyire emberközpontú és időigényes ez a mezőgazdasági munka.

A magyar dinnye nem csak finom

A görögdinnye nemcsak finom, hanem egészséges is – emelte ki Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke –, mivel több mint 90 százaléka víz, kiváló hidratáló hatású. Emellett alacsony kalóriatartalmú, a diétázók is bátran fogyaszthatják. Tele van antioxidánsokkal, likopinnel, C- és A-vitaminnal, amelyek védenek az öregedés, a gyulladás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellen. A benne található béta-karotin pedig a látás és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet.

A magyar dinnye szezonja várhatóan június végén indul és szeptember elejéig tart. Addig marad az import – és a remény, hogy az idei év nemcsak ízben, hanem árban is kedvezőbb lesz. A termelők dolgoznak, a vásárlók pedig számolják a napokat: amikor végre ismét elérhető lesz a friss, nap érlelte, magyar görögdinnye.

Küszöbön a dinnyeszezon – jó lehet az idei termés Magyarországon

Néhány nap múlva megkezdődik az igazi dinnyeszezon, a terület növekedett, és a kedvező időjárás a termés jó minőségét ígéri. Dinnyeháborútól mentes szezonban bíznak a termelők.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.