A Törley pezsgőpincészet tavaly nagy reményekkel várta az év végi pezsgőszezont. Végül milyen eredményeket hozott a karácsony és a szilveszter?
Tavaly a teljes pezsgőpiac nem nőtt olyan mértékben, mint ahogyan szerettük volna, és az év utolsó időszakában is inkább stagnáló formát mutatott az előző év végéhez viszonyítva. Számunkra az jelentett szerencsét, hogy vannak olyan innovációink a piacon, amelyek által piaci részesedésünk közel egy százalékkal növekedett, és végül sikeres évet tudtunk zárni. De ehhez szükség volt az új termékekre és az általuk okozott izgalomra a piacon.
Milyen termékekről van szó?
Az Ice nagyon jól teljesített, és tulajdonképpen az már a nyár végére kiderült, hogy annyit hozzátesz az évhez, ami nagyon erősen pozitív irányba befolyásolja a teljesítményt. A karácsonyi időszakban nagyon fontos volt az alkoholmentes buborékok jelenléte, mert ezáltal több fogyasztót és több releváns fogyasztási alkalmat tudtunk bevonzani a pezsgőfogyasztók körébe.
Az elmúlt év elejének jellemzésekor fogalmazott, hogy gyötrelmes volt az évkezdet. Idén hogyan alakultak az első hónapok?
A január–február alapvetően csendesen indult, egy relatíve gyengébb évindulást tapasztaltunk, még az előző évekhez képest is.
A húsvéti időszakot viszont jól zártuk, szépen alakult a forgalom, így az első negyedév jól zárult.
Ez igaz a pezsgőkre és a csendes borokra egyaránt. De ha a pezsgőket kiemelem ebből, akkor itt is nagyon fontos megjegyezni, hogy a jó húsvéthoz kellett az, hogy az Ice tavasszal ismét elkezdett szépen megindulni, látszik, hogy egyre jobban megkedvelték az emberek ezt az új termékkört. Most már a harmadik évébe lép az Ice, az első évben a White Editiont dobtuk piacra, tavaly pedig a Pink Editiont, vagyis a rozét, és már a nyár előtt az látszik, hogy ezek növekvő trendje idén is folytatódik.
A száraz november bejött, de karácsony és szilveszter között dől el a Törley idei éve
Nagyon jól fogadta a piac a könnyed ízvilágú új termékeiket – mondta a Világgazdaságnak Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója. A száraz november nagy piacbővülést hozott az alkoholmentes termékkörben, de a cégvezető beszélt az idei szüret nehézségeiről, az elszállt szőlőárak hatásairól, valamint a visszaváltási rendszerről is.
Ebből kiindulva mit vár az idei évtől?
Ahogy említettem, nagyon sokat várok az Ice-tól, a jégre töltött pezsgő koncepciója egy olyan új fogyasztási módot kínál, ami láthatólag tetszik a fogyasztóknak, illetve új fogyasztóknak nyitja meg a pezsgő kategória ajtaját. Az idei év nagyon fontos növekedési pillére lesz a proseccopiac is, ami ugye nem magyar pezsgő, de a piac növekedéséhez hozzájárul. Mi forgalmazzuk Magyarország piacvezető proseccóját, és arra számítok, hogy idén a prosecco húzó termék lesz. A prosecco tartályban erjesztett, könnyen iható pezsgő vagy gyöngyözőbor, amihez egy pozitív életérzés társul. Ezek alapján azt gondolom, hogy egészségesen fog fejlődni idén a pezsgőpiac.
Mit jelentett a tavalyi piacrésznyerés, és mit jelenthet az idei egészséges pezsgőpiac a cég eredményességében?
Az eredményesség szempontjából egy küzdelmes időszak van mögöttünk. A költségek magas szinten vannak, és ugyan növekednek az árbevételeink is, de kisebb mértékben, mint a költségek. Ezt ugyanakkor nem tartom problémának, mert azt látom, hogy hosszú távon jók a kilátások, stabilak az alapok. Azok az innovációk, amelyekkel az elmúlt években megjelentünk, most érnek be. Az idei évre is tartogatunk meglepetéseket, sőt, remélem, ezek hatalmas durranások lesznek, és biztos vagyok abban, hogy meg fogják hozni az eredményt.
Hetvenéves a Hungaria
Idén 70 esztendős a Hungaria, a Törley Pezsgőpincészet népszerű termékcsaládja. Az évforduló alkalmából mutatták be a márka 2025-ös limitált kiadású termékeit. Közülük a Hungaria Chardonnay-Pinot Noir Brut kizárólag az éttermek és szállodák, valamint a pezsgowebshop.hu kínálatában érhető el, és kifejezetten a hetvenedik évfordulóra készült a pezsgőkészítés szempontjából hagyományos szőlőfajtákból. Emellett idén is limitált mennyiségben kerül a piacra a Hungaria Irsai Olivér, valamint új termékként jelenik meg a Hungaria Sauvignon Blanc. Az évforduló alkalmából tartott ünnepi rendezvényen elhangzott, hogy a Hungaria pezsgők a Transvasée eljárással készülnek, amelynek lényege, hogy a pezsgő az érlelés szempontjából ideális méretű, 1,5 literes magnum palackokban erjed, majd az érlelés befejeződésekor a palack teljes tartalmát egy nyomás alatt lévő, hűtött, zárt rendszerű tartályon keresztül töltik át a végleges palackokba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.