Végül a józanabbik énjét vette elő a Fidesz, amikor kiszavazta a reklámtörvényhez benyújtott, helyenként meglehetősen extrém módosító indítványok többségét. Azokat, amelyek egy évi több tízmilliárdos gazdasági szektort veszélyeztettek volna. A reklámszakma által kritizált összes elemet azért nem irtották ki, a dohánytermékek teljes hirdetési tilalma például óriási bevételkiesést fog eredményezni az érintetteknek.
Ma sem tudjuk, milyen erővonalak mentén sikerült rést ütni a Fidesz eddig fegyelmezetten összetartó sorain. Egy eddig nem sokat szerepelt képviselőjük hirtelenében komplett módosító indítványok egész sorát produkálta, amelyek láttán a reklámszakma egy emberként hördült fel.
Figyelemre méltó, hogy ezek a mértéket kevéssé ismerő indítványok simán átmentek a bizottságok többségén, a törvény gazdája, a Gazdasági Minisztérium képviselőjének egyetértésével a háta mögött. Az a tárca mondott rendre igent a piacgazdaságtól idegen ötletekre, amelynek feladata éppen e törvényszerűségek védelme lenne.
Jól látható, hogy (korábbi) önmagával is küszködik a Fidesz. Az egykoron a liberális piaci viszonyok feltétlen hívei néha antikapitalista húrokat is megpengetnek, eközben főleg kifelé azt próbálják elhitetni, hogy semmi vész, ők az "EU-kottából" játszanak. A reklámtörvény körüli fejleményeknek voltak előfutárai: a gyógyszerárak befagyasztása -- nem is vizsgálva a gyártók igényének megalapozottságát --, majd a gázárak "kordában tartása", végül a minimálbér egyoldalú, erőből átnyomott emelése.
Az akarat diadala, hogy egy politikai propagandafilm címét idézzem, azért szerencsére nem teljes körű. A mostani eset is azt igazolja, senki sem hiheti a legnagyobb kormánypártban, hogy a világ úgy táncol, ahogy egyesek a nótát húznák. Az illetékesekben időben -- bár a legutolsó pillanatban és a szakmai tiltakozások hatására -- működésbe lépett az önkontroll, így a szabályozási túlbuzgóságon keresztül lép majd az élet.
A reklámellenes parlamenti "kampány" jóval többet árthat Magyarország imázsának, mint amennyit a tűzijátékos cirkuszok egyáltalán hozhatnak.